Vijesti 12.11.2015.

Završena jesenja akcija dobrovoljnog davanja krvi banjalučkih škola

ČITANJE: 1 minuta
davanje krvi
Jesenja akcija dobrovoljnog davanja krvi u kojoj su učestvovali učenici 10 banjalučkih škola i u kojoj su prikupljene 294 doze krvi uspješno je završena danas.

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, Gordana Guzijan kaže da je akcija počela sa Medicinskom školom, a završila sa učenicima Ekonomske škole.

– Ove akcije organizujemo dva puta godišnje, tokom proljeća i jeseni, u saradnji sa Gradskom organizacijom Crvenog krsta. To nam pomaže u dopunjavanju zaliha krvi potrebne za pacijente u Republici Srpskoj, a nama je posebno drago kada vidimo mlade, zdrave i humane ljude. Nadamo se da će oni motivisati i ostale građane da se pridruže akcijama dobrovoljnog davanja krvi i da na taj način pomognu onima kojima je pomoć potrebna- kaže Guzijanova.

Saradnik za zdravstvenu djelatnost u Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Koviljka Vlaški kaže da su u ovoj akciji krv dali učenici Gimnazije, Medicinske, Tehničke, Tehnološke, Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke, Poljoprivredne, Elektrotehničke, Građevinske i Ekonomske škole, kao i Škole učenika u privredi.

– Uloga Crvenog krsta je organizovanje akcija dobrovoljnog davanja krvi i motivisanje građana na davanje krvi. Iskoristila bih ovu priliku da se zahvalim svim školama na dobroj saradnji u ovoj aktivnosti i učenicima koji su dali krv- istakla je Valški.

– Jovana Novaković, dobrovoljni davalac krvi i učenica Ekonomske škole kaže da je danas prvi put dala krv i da se oduševila kada je shvatila na koliko jednostavan način možete da pomognete drugima.

– Ovaj čitav proces je trajao samo nekih pola sata a drago mi je što sam možda nekome spasila život- kaže Novakovićeva.

(Banjaluka.net)