Politika 13.11.2015.

Završena konferencija u Mostaru: Moguć dogovor o postizanju ravnopravnosti naroda u BiH

ČITANJE: 2 minute
konferencija-u-mostaru2
Ključni politički predstavnici u Bosni i Hercegovini ocijenili su danas u Mostaru da je moguć konsenzus o napretku BiH i rješavanju političkih pitanja kako bi se ostvarila puna ravnopravnost triju naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka i ostvario njen evropski put.

Čelnici sedam stranaka narodnjačke orijentacije i visoki predstavnici vlasti BiH saglasili su se na konferenciji posvećenoj obilježavanju 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma da nijedan narod ne treba da bira drugome političke predstavnike.

To je bio opasan presedan s eksperimentom izbora Željka Komšića dominantnim glasovima Bošnjaka za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“Jedino načelo koje nas može dovesti do toga da se osjećamo i legitimni i legalni kao predstavnici jednog, drugog, trećeg naroda i svih građana u BiH jeste da pronađemo instrumente kako zaštititi i građansko i kolektivno u BiH, a da u tom smislu jedan narod drugom ne bira predstavnike najvišeg nivoa izvršne i zakonodavne vlasti”, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, čelnik HDZ-a BiH.

Čović je, na konferenciji koju je organizovao Institut za društveno-politička istraživanja, istakao da uporedo s ekonomskim reformama treba raditi i na promjenama ustava i izbornog zakona kako bi zemlja ubrzano krenula prema Europskoj uniji, prenijela je Hina.

Po mišljenju bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, čelnika najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije, rješenje je da FBiH bude jedna izborna jedinica u kojoj bi se onemogućilo preglasavanje Hrvata.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da je prihvatljiv prijedlog o dvije izborne jedinice u FBiH ili pak neizravnom načinu biranja predstavnika.

Predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednik SDS-a Mladen Bosić izrazili su sumnje da bi moglo doći do konsenzusa za promjene Dejtona.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić ocijenio je da Dejtonski sporazum jeste zaustavio rat, ali da su potrebne njegove promjene.

(Agencije, Foto: Anadolija)