Vijesti 28.11.2015.

Završena konzervacija “krilate meduze” na arheološkom nalazištu u Skelanima

ČITANJE: 2 minute
Krilata meduza skelani
Završeni su radovi predviđeni za ovu godinu na istraživanju, zaštiti i konzervaciji arheološkog nalazišta u Skelanima, izjavila je direktor Arheološkog muzeja “Rimski municipium-Skelani” Svjetlana Marković.

Ona je rekla da su ove godine istraživanja obavljena na površini od 300 metara kvadratnih na lokaciji bivšeg zadružnog doma, uz ostatke rimske palate otkrivene 2008. godine.

-Ranije nalazište datira iz perioda od prvog do petog vijeka, a ove godine su otkriveni ostaci druge građevine za koju arheolozi smatraju da je starija od one otkrivene prije sedam godina – kaže Markovićeva.

Ona ističe da je obavljena i konzervacija pronađenih pokretnih arhefakata i fragmenata mozaika, među kojima je dio lika “krilate meduze” ili gorgone i da su oni smješteni u muzejsku postavku u Crvici kod Skelana.

– Nakon Niša i Ilidže, ovo je treći slučaj otkrivanja mozaika `krilate meduze` iz rimskog doba u do sada otkrivenim arheološkim rimskim nalazištima na prostorima koje je obuhvatalo Rimsko carstvo- pojašnjava Markovićeva.

Govoreći o ovogodišnjim istraživanjima, ona je precizirala da su u Skelanima arheološka iskopavanja obavljena na ukupno 1.200 metara kvadratnih površine gdje su otkrivene zidine imperatorske palate sa ostacima jedinstvenih podnih mozaika i podnog grijanja, kao i drugih građevina, te vrijedni pokretni arhefakti.

Arheolozi predlažu da se istraživanja na ovom lokalitetu nastave jer je riječ o bogatom nalazištu koje obuhvata veliku površinu čiji je samo mali dio istražen.

-Ovogodišnja istraživanja i konzervaciju nalazišta sa oko 140.000 KM finansirala je Vlada Republike Srpske- ističe Markovićeva.

Ona dodaje da je i Ministarstvo civilnih poslova BiH donijelo odluku o izdvajanju manjeg iznosa za istraživanja u Skelanima, ali da ta sredstva još nisu stigla i biće iskorištena u narednoj godini.

-Pratimo domaće i međunarodne konkurse i za podršku kulturi i arheološkim istraživanjima da bismo obezbijedili sredstva za nastavak arheoloških radova i nadamo se da ćemo i u idućoj godini realizovati dio predviđenih radova na istraživanju rimskog nalazišta u Skelanima- zaključila je Markovićeva.

(Agencije)