Vijesti 13.07.2016.

Završena obuka 150 nastavnika praktične nastave mašinske struke

ČITANJE: 2 minute

Na Mašinskom fakultetu u Banjaluci juče je održana svečanost povodom završetka programa obuke za nastavnike praktične nastave mašinske struke Republike Srpske, koji je za više od 150 nastavnika pružio priliku da unaprijede kvalitet teoretskog i praktičnog znanja.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je na svečanosti da je ovaj projekat bio prilika i da se Mašinski fakultet uključi u rad srednjih škola, te na taj način vrati povjerenje učenika u ovu struku.

“Putem ovog projekta analiziraćemo nastavne planove i programe za mašinsku struku, te vidjeti šta je to gdje bi moglo doći do poboljšanja, prvenstveno kada je riječ o praktičnoj nastavi”, rekao je Malešević novinarima.

On je naveo da u Švajcarskoj učenici nemaju više praktične nastave nego u Srpskoj, ali je u školama mnogo više učila i moderne tehnologije na kojoj učenici mogu da nauče sve što im je potrebno za proces proizvodnje.

Program stručnog usavršavanja profesora i nastavnika praktične nastave realizovan je na banjalučkom Mašinskom fakultetu i u partnerskim preduzećima, u okviru programa “Prilika plus” Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća /RARS/.

Rukovodilac odjeljenja za pripremu i provođenje međunarodnih projekata u RARS-u Mićo Stanojević naveo je da je u obuci učestvovalo više od 150 nastavnika i profesora iz 33 srednje tehničke škole iz Republike Srpske.

Stanojević je rekao da je cilj projekta da se uspostavi sistem cjeloživotnog učenja, za kojim je u oblasti savremenih tehnologija posebno izražena potreba, te da se obezbijedi veći kvalitet stručne nastave.

“Preduzeća su izrazila veliko interesovanje za učešće u organizovanje praktične nastave jer je to njihova mogućnost da prepoznaju i identifikuju kvalitetne buduće radnike“, rekao je Stanojević.

On je dodao da je, osim predavanja, za polaznike u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom Srpske izrađena odgovarajuća stručna literatura, koja će se moći koristiti i u nastavnom procesu redovnog školovanja srednjoškolaca.

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Darko Knežević rekao je da je ovaj fakultet osmislio i sproveo ovaj projekat s ciljem podizanja kvaliteta znanja u oblasti mašinske industrije.

“Mašinski fakultet raspolaže kvalitetnim nastavnim kadrovima i opremom, te smo htjeli svoje kapacitete staviti u funkciju razvoja društva, ali i uvežemo srednje tehničke škole, privredna preduzeća kako bi rješili problem nedostatka kvalitetnog kadra”, rekao je Knežević.

On je rekao da je bilo veliko interesovanje nastavnika i profesora za ovaj projekat, te da su finansijske mogućnosti bile takve da samo dio njih završi ovu obuku.

Ukupna vrijednost projekta bila je 301.000 KM, od čega je Vlada Švajcarske, putem programa “Prilika Plus”, obezbijedila 224.000 KM.

(SRNA)