Svijet 22.12.2022.

Završena posjeta Zelenskog SAD, stigle i reakcije Moskve: Posljedice će biti nezamislive

ČITANJE: 6 minuta

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, održao je snažan govor na zajedničkoj sjednici američkog Kongresa, u kojem je obećao da njegova zemlja nikada neće odustati od svog otpora ruskoj agresiji, dodavši da je stalna potpora Vašingtona ključna za konačnu pobjedu.

Zelenski je dočekan ovacijama kad je došao obučen u svoje zelene hlače i košulju u vojnom stilu, koji su već njegov zaštitni znak. Dobio je dug aplauz kad je podsjetio na američke bitke protiv nacističke Njemačke i ratne obaveze predsjednika Frenklina Ruzevelta, u pokušaju da zadrži dotok američkih zaliha oružja za rat protiv Rusije.

Ukrajinski predsjednik naglasio je da je svijet previše povezan da bi bilo koja zemlja mogla stajati po strani i istovremeno se osjećati sigurno.

“Naše dvije nacije su saveznici u ovoj borbi i sljedeća godina biće prekretnica. Znam. Tačka u kojoj ukrajinska hrabrost i američka odlučnost moraju garantovati budućnost naše zajedničke slobode. Slobode ljudi koji se zalažu za svoje vrijednosti”, rekao je.

Ukrajinski predsjednik napustio je svoju zemlju prvi put otkako je Rusija izvršila invaziju prije 300 dana kako bi uputio direktan apel Kongresu za nastavak vojne pomoći usred zabrinutosti da bi se nadolazeće republikansko vođstvo Zastupničkog doma moglo usprotiviti prijedlozima za dodatnih 45 milijardi dolara u oružju i drugoj pomoći sljedeće godine.

“Vaš novac nije milostinja. To je ulaganje u globalnu bezbjednost i demokratiju s kojim postupamo na najodgovorniji način”, rekao je Zelenski na zajedničkoj sjednici Senata i Zastupničkog doma SAD obraćajući se na engleskom jeziku.

“Usprkos svim izgledima i propasti i tuzi, Ukrajina nije pala. Ukrajina je živa i zdrava”, rekao je pa dodao: “To preživljavanje proizvelo je različite vrste pobjeda.”

“Pobijedili smo Rusiju u borbi za umove svijeta. Nemamo straha. Niti ga treba imati iko na svijetu. Ukrajina je izvojevala ovu pobjedu i to nam daje hrabrost, što nadahnjuje cijeli svijet”, rekao je.

Ali, rekao je Zelenski, borba na bojnom polju i dalje traje, a Amerika je bila ključna za ono što se ondje događa. “Znam da sve zavisi od nas, od ukrajinskih oružanih snaga. Ipak, toliko toga zavisi od svijeta. Toliko toga u svijetu zavisi od vas”, rekao je Kongresu.

“Rusija bi mogla zaustaviti svoju agresiju, zaista, kad bi htjela. Ali možete ubrzati našu pobjedu”, rekao je pa dodao da je dan prije leta u Vašington posjetio grad Bahmut na prvoj liniji fronta u Donbasu. Opisao je regiju kao “natopljenu krvlju”.

“Rusi koriste sve što imaju protiv Bahmuta i drugih naših lijepih gradova. Okupatori imaju značajnu prednost u artiljeriji, imaju prednost u municiji, imaju puno više projektila i aviona nego što smo mi ikad imali”, rekao je. “Istina je, ali naše odbrambene snage stoje.”

Uporedio je ukrajinske vojnike s američkim trupama koje su pružile otpor Nijemcima u bici kod Bulgea na Božić 1944. godine. “Baš kao hrabri američki vojnici, koji su dali svoje živote i borili se protiv Hitlerovih snaga tokom Božića 1944, hrabri ukrajinski vojnici čine isto ovog Božića”, rekao je.

A onda je prešao na glavnu poentu: Ukrajinci se bore i ginu. Najmanje što Amerika može učiniti je obezbijediti im oružje za otpor.

“Imamo artiljeriju. Da. Hvala vam. Je li to dovoljno? Ne baš”, rekao je uz smijeh prisutnih. Zelenski je takođe pokušao definisati svog neprijatelja na način koji američki političari razumiju – kao terorističku državu u savezu s drugim neprijateljem SAD Iranom, koji je isporučio bespilotne letjelice korištene u napadima na ukrajinske gradove.

“Rusija je u ovoj genocidnoj politici našla saveznika – Iran. Smrtonosne bespilotne letjelice poslate Rusiji u stotinama i stotinama postale su prijetnja našoj kritičnoj infrastrukturi. Tako je jedan terorist pronašao drugog”, rekao je. “Samo je pitanje vremena kad će napasti vaše druge saveznike ako ih sada ne zaustavimo. Moramo to učiniti.”

Amerika šalje Ukrajini dosad najmoćnije oružje. Bajden: To nije eskalacija rata

Slanje protivvazdušnog Patriota Ukrajini ne predstavlja eskalaciju rata u toj zemlji jer je riječ o odbrambenim sistemima, rekao je američki predsjednik Džo Bajden na konferenciji za medije s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. “Patriot ne predstavlja eskalaciju, to je odbrambeni sistem”, rekao je Bajden.

“Voljeli bismo da ga ne treba koristiti”, dodao je Bajden o naprednom sistemu protivvazdušne odbrane pozvavši Ruse da “zaustave napade”. Zelenski je rekao kako je sistem Patriot važan korak prema formiranju djelotvornog vazdušnog štita od ruskih napada. “To je jedini način da terorističku državu lišimo njenog glavnog instrumenta terora – sposobnosti da gađa naše gradove, našu energiju”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Bajden i državni sekretar Entoni Blinken ranije su rekli da će Sjedinjene Države dati dodatnu, 1,85 milijardi dolara vrijednu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući Patriot. Patriot se smatra jednim od najnaprednijih američkih sistema protivvazdušne odbrane, koji štiti od aviona, krstarećih i balističkih projektila.

Moskva: Posledice će biti nezamislive

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov komentarisao je posjetu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu.

On je reako da će provokativne akcije SAD neizbežno dovesti do eskalacije, čije posljedice se ne mogu ni zamisliti.

“Uprkos našim upozorenjima, sistem PVO Patriot biće poslat u Kijev. Međutim, zemlja nema stručnjake za rad sa njima. Da li će to biti američki specijalisti ili građani druge zemlje NATO-a. Ne shvataju da naša vojska sistematski uništava zapadno oružje. Mislim da svi savršeno razumiju kakvu sudbinu može da dočeka osoblje koje popunjava ove komplekse na teritoriji Ukrajine”, rekao je Antonov, a prenijela agencija TASS.

Istakao je da je Rusija više puta apelovala na korišćenje, kako je rekao, zdravog razuma na svim nivoima.

Antonov je naglasio da američka administracija baca velike resurse i mogućnosti na suludu ideju “pobjede nad Rusima na bojnom polju”.

Kako je rekao, tokom posjete Zelenskog SAD, suštinski je najavljeno da posrednički rat protiv Rusije treba da se nastavi, do “pune pobjede nad njom”.

Antonov je takođe ocijenio da posjeta ukrajinskog predsjednika SAD dokazuje da su pomirljive izjave Vašingtona da ne želi konfrontaciju sa Rusijom, samo prazne riječi.

“Putovanje šefa kijevskog režima u Vašington u holivudskom stilu potvrdilo je da su pomirljive izjave administracije o nepostojanju namjere da započne konfrontaciju s Rusijom samo prazne riječi. Ono što je u suštini najavljivano uz aplauze i sarkastične osmijehe, jeste potreba da se nastavi proksi rat protiv naše zemlje. Do potpune pobjede nad nama”, rekao je Antonov.

Dodao je i da će Rusija insistirati na učešću u “sveobuhvatnoj i transparentnoj” istrazi o sabotaži na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2 i da neće dozvoliti da se istina o tome šta se dogodilo “gurne pod tepih”.

(N.M.)