Vijesti 22.03.2018.

Završena proljećna akcija dobrovoljnog davanja krvi: Ispit humanosti položilo 400 učenika

ČITANJE: 2 minute

U proljećnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi srednjoškolaca u Banjaluci prikupljena je ukupno 401 doza ove dragocjene tečnosti, potvrđeno je u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS.

Ova humanitarna akcija završena je danas, kada su krv dali učenici Elektrotehničke škole.

Veliki broj srednjoškolaca svake godine pokazuje humanost darovanjem krvi. Učenici Elektrotehničke škole kažu da njima to nije teško jer to nekom može da spasi život i da u budućnosti planiraju postati stalni davaoci krvi.

“Veliki je odaziv, učenike naravno prvo pregledamo, a osim opšteg ljekarskog pregleda provjerimo im i hemoglobin i tada znamo da li mogu da daju krv”, objasnila je Božana Đukelić-Selak, specijalista transfuziolog u Zavodu za transfuziju.

U Crvenom krstu, koji organizuje ove akcije dva puta godišnje, kažu da su one već postale tradicionalne i izuzetno dobro prihvaćene u svim srednjim školama.

“Prije svake akcije organizujemo edukativno predavanje o važnosti davanja krvi. Broj učenika varira, ali je bitno da su ovi mladi ljudi humani i da shvataju važnost ovog čina, koji će nekome spasiti život”, rekla je Koviljka Vlaški, saradnica Crvenog krsta.

Srednjoškolci imaju veliku podršku svojih profesora, koji su i sami davaoci krvi.

“Učenici se odazivaju u velikom broju, ne zato što moraju već zato što to stvarno žele. Od djece koja se prijave veliki broj njih stvarno i da krv”, rekla je Branka Malešević, profesorica u Elektrotehničkoj školi.

U proljećnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi, koja je počela 16. februara, kada su učenici Gimnazije darovali krv, učestvovali su učenici 10 srednjih škola.

Dragocjenu tečnost, osim Elektrotehničke škole i Gimnazije, dali su i učenici Medicinske, Tehnološke, Tehničke, Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke, Građevinske, Poljoprivredne, Škole učenika u privredi i Ekonomske škole.

Fakti:

2 puta godišnje Crveni krst organizuje ovu akciju
10 škola učestvovalo

(Nezavisne)