Sport 15.05.2016.

Završena sezona 2015./2016. BHT Premijer lige BiH, Borac ispao

ČITANJE: 2 minute
borac
Remijem protiv jednog od direktnih konkurenata Viteza u posljednjem 30. kolu Borca je danas drugi put u istoriji ispao iz BH. Telekom Premijer lige.

Rezultat od 2:2 i pogoci Željka Đokića i Dejan Popović nisu bili dovoljni Banjalučanima. Na ruku im nije išao ni rezultat na “Koševu” gdje je Olimpic bodove spasa osvojio pobjedom protiv Sarajeva.

Nezadovoljni navijači Borca su nakon utakmice skinuli dresove sa igrača uz povike “marš iz Borca.”. Borcu se danas na putu u Prvu ligu Republike Srpske pridružila i Slavija nakon remija sa Željezničarom, dok su još nekoliko kola ranije sve šanse za opstanak izgubili i Travnik, Rudar, Drina i Velež.

Novi šampion Zrinjski titulu koju je obezbjedio ranije, ovjerio ju je pobjedom protiv Slobode, dok je Široki Brijeg sa nova tri boda u duelu sa Radnikom osvojio posljednje sigurno mjesto koje vodi u Evropu. Nadu za izlazak na međunarodnu scenu ima još četvrtoplasirano Sarajevo ukoliko Sloboda u srijedu osvoji Kup.

Ovogodišnje ispadanja šest klubova iz elitnog razreda je izuzetak napravljen zbog skraćenja BH. Telekom Premijer lige na 12 klubova. Sezona koja je danas završena bila je posljednja sa 16 ekipa i u sistemu svako sa svakim kod kuće i u gostima. Naredna 2016/2017 koja počinje krajem jula ili početkom avgusta imaće potpuno drugačiji format.

Komitet za takmičenje N/FS BiH prošlog je mjeseca osvojio prijedlog sistema takmičenja, koji da bi zaživio čeka zeleno svjetlo članova Izvršnog odbora na nekoj od narednih sjednica. Plan je da se u prvom dijelu igraju dva kruga, odnosno 22 kola svako sa svakim. Potom će se na osnovu plasmana na tabeli takmičenje podijeliti na po šest ekipa u Ligu za prvaka i Ligu za opstanak, a svi bodovi se trebali prenositi.

Igraće se još deset kola, ukupno 32, što je dva više u odnosu na dosadašnju Ligu. Sistem doigravanja za titulu i opstanak nije nepoznanica na bh. prostorima, obzirom da se već sprovodi u Prvoj ligi Republike Srpske i Premijer futsal ligi BiH.

Od naredne sezone Ligu će na kraju ponovo napuštati po dva najslabije plasirana tima, te će njihovo mjesto zauzeti prvoplasirani iz entitetskih takmičenja. Smanjenje broja klubova na 12 u Premijer ligi BiH izglasali su delegati Skupštine na sjednici u aprilu prošle godine.

Rezultati 30. kola: Borac – Vitez 2:2, Čelik – Mladost DK 1:0, Rudar – Velež 4:0, Sarajevo – Olimpic 1:3, Slavija – Željezničar 1:1, Široki Brijeg – Radnik 5:0, Travnik – Drina 4:2,  Zrinjski – Sloboda 2:1.

(Nezavisne)