Vijesti 16.03.2017.

Završeni protesti, najavljen štrajk glađu

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Banjaluka Zlatko Marin rekao je da radnici “Željeznica Republike Srpske” neće odustati od svojih zahtjeva i da će danas sa sedam radnika stupiti u štrajk glađu.

Marin je na protestnom skupu u banjalučkom Parku “Mladen Stojanović” rekao da će štrajk glađu početi na željezničkoj stanici u Banjaluci.

“Istrajaćemo u našim zahtjevima, jer nam otimaju hljeb, ne poštuju zakon”, poručio je Marin i dodao da uprava preduzeća ima plate 20 puta veće nego što su radničke.

Marin je rekao da se nada da će prisiliti upravu “Željeznica Srpske” da počne da radi u skladu sa zakonom i radnicima isplate ono što im pripada.

Predsjednik Sindikata željeznica Srpske Milijan Marković predložio je okupljenim sindikalcima da sindikati formiraju elektronski časopis, da bi svi radnici u “Željeznicama Srpske” i ostali sindikati bili upućeni u ono što se dešava u ovom preduzeću.

“Potrebno je da imamo takav časopis da bi naše proteste podržali i ostali sindikati i radnici, jer je ovo problem ne samo radnika u `Željeznicama Srpske`, već i ostalih radnika u Srpskoj”, istakao je Marković.

Nakon obraćanja predstavnika sindikata u banjalučkom parku, okupljeni radnici mirno su se razišli.

Nekoliko stotina radnika “Željeznica” prethodno se danas okupilo na banjalučkom Trgu Krajine, odakle su krenuli prema Parku “Mladen Stojanović”.

Mirnu protestnu šetnju u Banjaluci danas je organizovalo šest sindikata “Željeznica Republike Srpske” zbog neisplaćenih plata i ostalih dugovanja prema radnicima, neisplaćivanja izvršnih presuda i nepokretanja odgovornosti i smjena uprave tog preduzeća na čelu sa generalnim direktorom.

Tok protesta

Sa Trga Krajine, gdje su se danas okupili, radnici su krenuli prema Parku “Mladen Stojanović”

U koloni su bili predstavnici rukovodstava šest sindikata “Željeznica”, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada i predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

“Nažalost, niko nije odgovarao za situaciju koju trpe radnici u `Željeznicama Srpske`, zbog čega se i dešavaju ovi protesti”, rekla je Ranka Mišić novinarima, prenosi Srna.

Protestna kolona se zaustavila ispred zgrade Vlade RS gdje je nekoliko stotina radnika ŽRS uzvikivalo parole “lopovi, lopovi” sa transparentima u kojima optužuju rukovodstvo “Željeznica” i nadležno ministarstvo za stanje u ovom preduzeću.Protest je počeo danas u 11 časova na Trgu Krajine u Banjaluci. Na početku protesta pozlilo je Čedomiru Kneževiću, radniku ŽRS, koji od nedjelje štrajkuje glađu i po njega je došlo vozilo Hitne pomoći.

Na proteste su stigli radnici “Željeznica” iz Banjaluke, Doboja, Prijedora i drugih gradova Srpske.

Već oko 10.00 časova počelo je okupljanje učesnika protesta uz pratnju policije. Na putu prema Trgu Krajine, učesnike protesta su pozdravljali Banjalučani, trubeći sirenama iz automobila.

U centru Banjaluke obustavljen je bio saobraćaj zbog protesta.

Saobraćaj je obustavljen od 10.30 do 15.00 časova u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, od Bulevara cara Dušana do Aleje Svetog Save, te u Ulici Mladena Stojanovića, od Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića do Ulice Trive Amelice, saopšteno je iz banjalučke gradske uprave.

Radnici sa željezničke stanice iz Doboja su u 8.00 časova krenuli autobusima za Banjaluku.

(ATV, Srna)