Završeno ocjenjivanje Univerziteta u Banjaluci

Petočlana komisija sastavljena od međunarodnih eksperata, predstavnika akademske zajednice, privrede i studenata – za ocjenjivanje i reviziju kvaliteta i akreditaciju, završila je ocjenjivanje Univerziteta u Banjoj Luci i 16 prijavljenih studijskih programa.

U tri dana, Komisija je razgovarala sa više od 150 ljudi na Univerzitetu kako bi sagledali realno stanje na Univerzitetu.

“Komisija je razgovarala sa predstavnicima menadžmenta, sa predstavnicima tima za kvalitet koji je pripremao samoevalucioni izvještaj, sa predstavnicima studentskih službi, biblioteka, računovodstva, pravne službe, odjeljenja za međunarodnu saradnju. Onda je uslijedio obilazak resursa studijskih programa,” rekla je Duška Radmanović, Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske.

Na Univerzitetu kažu da su od 2016.godine radili na pripremi za ocijenjivanje i dolazak komisije.
Stručnjaci su ocijenjivali ispunjenost visokih standarda koji su na snazi u evropskom prostoru visokog obrazovanja, kako za ustanove tako i za studijske programe.

“Slijedi i posao kad dobijemo konačan izvještaj, da napravimo planove realizacije preporuka kojih će sigurno biti u izvještaju i da radimo i po tim planovima,” kaže Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Banjaluci.

Komisija ima zadatak da u narednim danima napravi izvještaj koji šalju Univerzitetu, pa Agenciji za akreditaciju visokoškolskih ustanova BiH. Univerzitet u Banjoj Luci je prvi univerzite u BiH koji je ušao u proces akreditacije u decembru 2017. godine. Nakon toga u aprilu 2018.godine, Univerzitet je ušao u proces reakreditacije univerziteta kao ustanove.

(atv)

Kamera snimila boksera blizu zgrade pretučenog novinara

Svjedok Tužilaštva, kajakaš Darko Savić, potvrdio je da je boksera Marka Čolića (32), optuženog za pokušaj ubistva novinara RTV BN Vladimira Kovačevića (37), 27. avgusta prošle godine ujutru kombijem dovezao kod stadiona FK “Naprijed”, a pored kojeg je, inače, Kovačević veče ranije pretučen. Prikazan je i video-snimak, snimljen sa kuće koja se, po tvrdnjama Tužilaštva,

STANIVUKOVIĆ: Nisam predao peticiju, ali šta to mijenja?

Povodom vijesti koju je objavio banjaluka.net da predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka i narodni poslanik Draško Stanivuković Skupštini grada Banjaluka nije predao peticiju protiv poskupljenja vode, oglasio se Gradski odbor PDP-a.

(NE) KUPUJMO DOMAĆE: Uvoz žestokih alkoholnih pića u BiH od 2015. tri puta uvećan

Uvoz jakih alkoholnih pića u BiH, poput vinjaka, votke i rakije, utrostručen je za svega tri godine. Pokazuju to podaci koje su “Nezavisne” dobile od Spoljnotrgovinske komore BiH, a po kojima smo u 2015. godini uvezli tek 9,45 miliona KM vrijedna žestoka alkoholna pića, a lani čak 29,7 miliona. Kada je riječ o ovim pićima,

Predstavljena android aplikacija “Banski dvor”

U Banjaluci je danas predstavljena besplatna android aplikacija “Banski dvor” putem koje će zainteresovani građani moći da prate najave dešavanja u tom kulturnom centru. “Aplikacija je rezultat menadžerskih aktivnosti naše ustanove i poklon je softverske kompanije `Kodcentrik` Banskom dvoru i svima koji vole kulturu i umjetnost”, saopšteno je iz Kulturnog centra Banski dvor. Direktor ove

PREMIJERA: U Banjaluku stiže ekipa filma “Balkanska međa” predvođena Milošem Bikovićem

U srijedu, 27. marta u 20 časova u Sinepleksu Palas, uz prisustvo glumačke ekipe, biće održana banjalučka premijera novog blokbastera Miloša Bikovića, “Balkanska međa”. Na 20. godišnjicu bombardovanja Srbije, u banjalučko kino Palas stiže akciona drama inspirisana stvarnim događajem koji se odigrao 12. juna 1999. kada je bataljon ruskih padobranaca zauzeo aerodrom Slatina u Prištini.

OPASNA RASKRSNICA Mještani Dragočaja i Ramića prijete blokadom magistrale

Sudar u kojem je u subotu poginuo mladi Banjalučanin, izazvao je ogorčenje mještana banjalučkih naselja Dragočja i Ramići, koji razmišljaju da u znak protesta, blokiraju saobraćaja na magistrali Banjaluka – Prijedor. Naime, nesreća se dogodila se na raskrsnici ove magistrale i puteva za Dragočaj i Ramići, na istom mjestu gdje je prije osam i po

Uskoro prva 4DX™ kino dvorana u zemlji u banjalučkom CineStaru

Građani Banjaluke i okoline već krajem ovog marta će moći uživati u jedinstvenom kino doživljaju s pet zvjezdica u multipleksu CineStar, koji se otvara u trgovačkom centru Delta Planet, a koji će biti opremljen najsavremenijom tehnologijom, koja gledanje filmova dovodi na potpuno novi nivo. Ovo najmodernije kino u zemlji imaće ukupno šest dvorana, a uz