Vijesti 26.01.2016.

Završeno prvo ročište Oriću: Majke Srebrenice žele da svjedoče

ČITANJE: 3 minute
naser oric
Prvo ročište Naseru Oriću, ratnom komandantu Srebrenice, na suđenju koje je počelo danas završeno je.

Po izlasku iz zgrade Suda BiH Orić nije želio davati izjave, dok su Majke Srebrenice poručile da će se, ukoliko budu pozvane, rado odazvati kao svjedoci na suđenju.

U okviru prvog ročišta održane su uvodne riječi, te je dogovoren nastavak suđenja za 16. februar, kada će biti izvedeni prvi svjedoci. To je za Klix.ba potvrdila Lejla Čović, advokat Nasera Orića.

Orić nakon izlaska iz zgrade Suda BiH nije želio komentarisati slučaj. Medijima se obratila Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice i Žepe, koja je naglasila da će se članice njenog udruženja rado odazvati kao svjedoci odbrane, ukoliko budu pozvane.

– Nijednoj majci ne bih oprostila da lažno svjedoči. Ja lično znam mnogo, bila sam i ranije svjedok, i Majke Srebrenice uvijek će se odazvati i pošteno svjedočiti. Međutim, mi nikada nećemo pristati da se lažni svjedoci pripremaju u Bijeljini i Beogradu- istakla je Subašićeva.

Sa druge strane, medijima se obratila Radojka Filipović, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac.

Ona je naglasila da je sramotno što se Oriću sudi samo za tri ubistva, ali se nada pravednom procesu.

– Došli smo na mjesto gdje bismo trebali potražiti istinu o stradanju Srba i gdje treba da se donese pravosnažna sudska presuda za barem jednog ubijenog Srbina s područja Bratunca, Srebrenice, Milića, Šekovića, Vlasenice, Zvornika, za zločine koje su činili muslimani iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića. Naši najmiliji nisu ubijeni u napadu na Srebrenicu, već su sjedili kod svojih kuća. Nadam se da će proces pokazati da je Naser Orić kriv i da će mu biti izrečena pravosudna sudska presuda- zaključila je Filipović.

Na suđenju je tužilac Miroslav Janjić kazao da će krivicu Orića i Muhića dokazati ispitivanje 31 svjedoka i ulaganjem 63 materijalna dokaza.

Podsjećamo, prvom ročištu na suđenju Naseru Oriću prisustvovala je grupa građana koja je željela izraziti podršku ratnom komandantu Srebrenice. S druge strane, ročištu je prisustvovala i grupa građana iz Republike Srpske, među kojima su članovi porodica žrtava, za čije ubistvo se tereti Naser Orić i Sabahudin Muhić.

Na ovom ročištu Tužilaštvo BiH je istaklo da ostaje kod mjera zabrane koje su izrečene Oriću, čemu se Odbrana usprotivila.

– Glavni pretres je započeo i samim tim imate kontrolu kretanja nad Orićem jer prisustvuje ovoj krivično pravnoj stvari. Nema potrebe za izrečenim mjerama- kazala je Čović.

Orić se obratio Sudskom vijeću i kazao da je njegovo kretanje po Federaciji BiH, te da nije ugrozio ni jednog svjedoka i ne vidi razlog zašto bi i dalje imao mjere zabrane. Janjić je kazao da je riječ o najblažim mjerama koje su izrečene, a koje uključuju zabranu kontakta sa svjedocima i ograničeno kretanje po Federaciji BiH, prenosi Justice Report.

(Klix)