Svijet 06.01.2023.

“ZAVRŠIĆE KAO GADAFI”: Igor Strelkov, raniji proruski komandant u Donbasu, oštro o Putinu

ČITANJE: 2 minute

Vladimir Vladimirovič Putin je učinio “tako hrabar i odlučan korak ka porazu i kapitulaciji u aktuelnom ratu, što se nije dogodilo u proteklih deset i po meseci tzv. „SVO“ (specijalne vojne operacije), piše Igor Girkin Strelkov, bivši oficir FSB i jedan od glavnih proruskih separatista u Ukrajni.

Hag, dodaje Girkin na Telegramu, aplaudira i počinje da priprema kameru.

“Ukoliko se, naravno, pitanje preventivno ne reši neovlašćenim ubacivanjem drške od lopate u anus, kao što je bio slučaj sa Gadafijem”.

Oružane snage Ruske Federacije su prosto oduševljene, kaže on, moći će na svojoj koži da dožive sve „čari“ jednostranih primirja koje je Korpus narodne milicije LDNR prethodno poznavao u prethodnih 8 godina.

Mislim da će se našoj vojsci dopasti, kaže Girkin komentarišući najavljeno primirje ruskih snaga koje je ironično opisao pojmovima “deeskalacija“, “pregrupisavanje“, “teška odluka“.

“U vezi sa izjavom Pana Podoljaka (Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, prim. aut.) da Oružane snage Ukrajine ne nameravaju da izađu u susret Kremlju na pola puta u poštovanju “jednostranog primirja“ – imam nekoliko primedbi:

– Iz jučerašnjeg pregleda-prognoze povlačim neopravdano smelu pretpostavku o mogućnosti završetka juriša naših trupa na naselje Marinka (region Donjeck). Ako Marinka ikada bude zauzeta, biće to mnogo kasnije, pošto će za 36 sati naše “apstinencije“ Oružane snage Ukrajine ozbiljno ojačati svoje pozicije i ojačati garnizon”.

Od prvih meseci ruske operacije u Ukrajini u punom obimu, Girkinove kritike su se isticale ne samo zbog svoje iskrene analize, već i zbog melanholičnog tona.

Putin i cela ruska vojna komanda ne samo da su učinili sve da se rat izgubi, tvrdio je neretko, već će dovesti do neizbežnog kolapsa Rusije koji bi usledio nakon rata.

On je više puta tvrdio da je napad na Kijev trebalo da bude još 2014. bez čekanja da Ukrajina i njeni saveznici stvore borbeno spremnu vojsku, prenosi Danas.

(SB)