Vijesti 26.05.2017.

Završne riječi na suđenju banjalučkim specijalcima

ČITANJE: 3 minute

U banjalučkom Okružnom sudu danas su iznesene završne riječi na suđenju za filmsku pljačku 617.000 KM Unicredit banke na autoputu Banjaluka – Gradiška u septembru 2015. godine.

Ovo suđenje već duže od godinu dana zaokuplja pažnju javnosti u RS, ali i cijeloj BiH.

Tužilac Živana Bajić uvjerena je da će sudsko vijeće proglasiti krivim suspendovane specijalce MUP-a RS Vladana Malića, Gorana Paraša, Aleksandra Popovića, kao i Olega Bandu suvlasnika auto-kuće “Kvatro”.

Sa druge strane advokatice Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević, koje u ovom predmetu zastupaju Malića, Paraša i Bandu, smatraju da optužnicu treba odbaciti, a njihove klijente osloboditi, dok optuženi Popović ima zasebnog branioca i zastupa ga advokatica Aleksandra Metlić.

Tužilac Bajić je istakla da je tužilaštvo izvođenjem brojnih materijalnih dokaza kao i izjavama svjedoka, u potpunosti dokazalo da je djelo počinjeno u mjestu, u vrijeme i na način kako je to precizirano u izmijenjenoj optužnici od decembra 2016. godine.

– Radi se o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je djelovala na širem području Banjaluke i opštinama Gradiška i Kozarska Dubica sa ciljem izvršenja krivičnog djela razbojništvo i pribavljanja protivpravne imovinske koristi na štetu banke. Organizator grupe bio je Vladan Malić koji je dao uloge i zadatke ostalim članovima. Svi su bili svjesni da su pripadnici zločinačkog udruženja, da čine nezakonite radnje, a nastupali su sa direktnim umišljajem – izjavila je Bajić.

Ona je kazala da sud prilikom odmjeravanja kazne treba uzeti u obzir otežavajuće okolnosti da su optuženi u vrijeme izvršenja djela bili pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS.

– Uživali su poseban autoritet i ugled kod građana, a koji su narušili. Takođe, narušili su ugled MUP-a RS, ali i Republike. Prilikom izvršenja djela pokazali su upornost i drskost. Djelo su počinili usred radnog dana, upotrijebili automatske puške i prijetili upotrebom zolje, čime su ugrozili živote i drugih učesnika u saobraćaju – podvukla je Bajić.

Ona je istakla da im se kao olakšavajuća okolnost ne može uvažiti ranija neosuđivanost, s obzirom na to da, kao specijalci, drugačije nisu ni mogli stupiti u službu.

Zatražila je i da im se oduzme protivpravno stečena imovinska korist u iznosu od 543.204 KM, odnosno razlika između ukradenog novca i iznosa koji je već oduzet od prethodno osuđenih u ovom postupku.

Podsjećamo, u ovom predmetu je ranije na tri godine zatvora osuđen radnik agencije “Sector security” Danijel Kuzmić (30), te bivši specijalci Goran Janjuz (25) i Željko Inđić (27) koji su dobili po tri mjeseca zatvora.

Advokatica Ivanović je naglasila da se završne riječi odbrane baziraju na tri aspekta.

– To su analiza nadležnosti, elementa krivičnog djela i izvedenih dokaza – istakla je.

Ona je objasnila da se udruživanje u zločinačku organizaciju ne može odnositi na samo jedno krivično djelo, te tome u prilog navela i presudu iz pedesetih godina prošlog vijeka.

– Nema udruživanja ako se radi o krivičnom djelu ad hoc, odnosno jednom djelu, a činjenično stanje ovdje ukazuje na jedno djelo ili jednu radnju – rekla je Ivanović.

Kazala je i da se Okružni sud u ovom slučaju trebao proglasiti nenadležnim. Podvukla je da je postojao međunarodni element jer se radilo o prekograničnom prevozu novca, a što je stvarna nadležnost Suda BiH.

– Predlažem stoga da sud donese odluku kojom se optužba odbija – naglasila je Ivanović.

(Mondo)