Svijet 05.11.2020.

ZAVRŠNICA: Bajden ima više elektora, ali još nije dostigao 270, Tramp se ne predaje

ČITANJE: 3 minute

Još uvijek traje brojanje glasova američkih predsjedničkih izbora i definitivni rezultat je nepoznat.

Čak se razlikuju i procjene trenutnog odnosa snaga – od 248:214, preko 253:213, do 264:214 elektora za Džoa Bajdena.

Da li će novi američki predsjednik biti demokratski kandidat Joe Biden ili će na toj poziciji ostati aktuelni predsjednik republikanac Donald Trump, saznaće se možda tek u narednim danima, javlja Radio Slobodna Evropa.

Nijedan kandidat još uvijek nema 270 osvojenih elektorskih glasova, potrebnih za pobjedu.

Čekaju se rezultati iz još sedam država u kojima treba da se prebroje glasovi: Alaska, Georgia, Michigan, Nevada, Sjeverna Karolina, Pennsylvania, kao i Arizona, za koju je AP ranije rekao da je pripala Bidenu, ali još uvijek nema druge potvrde.

Arizona nosi 11 elektorskih glasova, Biden ima blagu prednost 51 posto, Trump 47,6 posto. Još uvijek se čekaju rezultati 15,3 odsto glasova.

Prema posljednjim informacijama Joe Biden osvojio je Wisconsin sa deset elektorskih glasova. Biden vodi sa 49,6 posto, Trump ima 48,9 posto. Još uvijek treba da se prebroji 0,7 posto glasova.

Trump vodi u Pennsylvaniji, Georgiji, Sjevernoj Karolini, dok Biden ima prednost u Michiganu, kao i Nevadi.

Georgia nosi 16 elektorskih glasova. Trump ima 50,2 posto, Biden 48,6 posto glasova. Još uvijek treba da se prebroji 4,7 odsto glasova.

Trump vodi u Pennsylvaniji sa 52 posto, Biden ima 46,8 posto. Ova država nosi 20 elektorskih glasova. Čeka se prebrojavanje još 14,2 posto glasova.

Biden vodi u Nevadi sa 49,3 posto, Trump ima 48,7 posto osvojenih glasova. Još uvijek treba da se prebroji 12,8 posto glasova.

Biden vodi u Michigenu sa 49,8 posto glasova, Trump je blizu sa 48,7 odsto. Još uvijek treba da se prebroji 2,3 posto glasova. CNN je ranije predvidio Bidena kao pobjednika u ovoj državi.

Biden se obratio javnosti i rekao da će sačekati konačno prebrojavanje glasova, ali da je uvjeren da će biti u njegovu korist.

Nakon posljednje objave o pobjedi u Wisconsinu koji mu je donio 10 elektorskih glasova, Joe Biden, demokratski kandidat oglasio se iz Wilmingtona u njegovoj matičnoj državi Delaware, i još jednom ponovio da je svaki glas važan, te da iako neće još proglasiti pobjedu, osjeća da će kada glasovi budu prebrojani, on biti pobjednik američkih predsjedničkih izbora.

Kandidat republikanaca Donald Trump je ranije rekao da je pobijedio, iako glasovi nisu do kraja prebrojani.

Nakon tužbe u Michiganu i zahtjeva za ponovnim prebrojavanjem glasova u Wisconsinu, kampanja aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trumpa saopštila je da će tužiti i Pennsylvaniju, saveznu državu u kojoj Trump za sada ima prednost. Traže bolji pristup svojih posmatrača na lokacijama na kojima se broje glasački listići.

Također su naveli da žele intervenirati na Vrhovnom sudu u slučaju koji se bavi pitanjem da li se mogu brojati listići koji dođu tri dana nakon izbornog dana, prenosi AP.

U Pennsylvaniji još uvijek nisu zabilježene izborne nepravilnosti. Država je dobila ukupno 3,1 milion glasačkih listića putem pošte, a pravila u ovoj državi dozvoljavaju da se prebrojavaju listići koji dođu do tri dana iza izbornog dana, pod uslovom da poštanski žig na koverti pokazuje najkasnije 3. novembar.

(SB/Banjaluka.net)