Region 17.06.2021.

ZAVRŠNICA U HAGU: Presuda Stanišiću i Simatoviću 30. juna

ČITANJE: 2 minute

Izricanje presude bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju biće 30. juna u 15 časova. Tročlanim sudskim većem predsedava sudija Barton Hol, a čine ga još i Džozef Čiondo Masanče i Seon Ki Park.

Stanišić (70), bivši načelnik SDB Srbije, i Simatović (71), glavni operativac, optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Četiri tačke optužnice terete ih za zločine protiv čovečnosti, a jedna za kršenje zakona i običaja ratovanja, piše N1.

Tužioci na ponovljenom haškom procesu, tokom iznošenja završnih reči u aprilu, tvrdili su da su dokazali krivicu optuženih za zločine u Hrvatskoj i BiH.

Branioci nekadašnjih visokih funkcionera SDB zatražili su od suda u Hagu da ih oslobodi optužbi za odgovornost za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH tokom sukoba devedesetih. Oni su, iznoseći završne reči, tvrdili da nijedna optužba tužilaštva, koje je prethodno tražilo doživotni zatvor za obojicu, nije dokazana.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću poslednji je proces pred haškim sudom u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Podsetimo, posle prvog suđenja Haški tribunal je Stanišića i Simatovića, u maju 2013, oslobodio krivice.

Tužioci su uložili žalbu, a apelaciono veće Tribunala je u decembru 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje. Ponovljeni proces je počeo 13. juna 2017.

Prvooptuženi Stanišić je, podsećamo, odlukom suda, u leto 2017. godine pušten na privremenu slobodu u Srbiju zbog bolesti.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije posle atentata na premijera Zorana Đinđića u martu 2003. godine, a u Hag su prebačeni u maju te godine.

Obojica su u prvom pojavljivanju pred sudom izjavila da nisu krivi. U narednim godinama, tokom prvog i ponovoljenog procesa, Stanišić i Simatović su duge periode vremena provodili na privremenoj slobodi u Srbiji.

(SB)