Politika 08.06.2022.

ŽBANIĆ: Plašim se, politika Zagreba i Beograda u BiH ista kao Putinov odnos prema Ukrajini

ČITANJE: 2 minute

Bh. rediteljica Jasmila Žbanić danas je osvojila još jednu nagradu za film “Quo vadis, Aida?”, a nakon toga govorila je za hrvatski Jutarnji list te je u intervjuu politiku Hrvatske prema BiH izjednačila s “Putinovom nastojanjem da uzme dio Ukrajine”.

Film “Quo vadis, Aida?” osvojio je nagradu LUX odnosno filmsku nagradu Evropskog parlamenta i gledalaca iz zemalja članica Evropske unije.

Žbanić se u Evropskom parlamentu, gdje je nagrada dodijeljena, pojavila u pratnji Munire Subašić – jedne od majki Srebrenice – te su se obje obratile prisutnim političarima pozivajući na prekid rata u Ukrajini.

“Pokopala sam dvije kosti sina. Dok ja ovdje govorim, Ukrajinke traže kosti svoje djece. Plaču i ruske majke. Zaustavite, molim vas, rat u Ukrajini”, poručila je Subašić parlamentarcima.

Žbanić se potom osvrnula na rat u BiH kazavši da je mislila da se takvo nešto neće ponoviti.

“Ja sam Bosanka. Živim u Bosni gdje je Srebrenica još uvijek velika trauma koja se održava na naš svakodnevni život. Kada sam počela raditi na filmu, mislila sam da će on biti bitan za Evropu, ali tada nisam mogla ni zamisliti da će se tu desiti još jedan rat. Mislila sam da se takvo što više neće ponoviti”, rekla je Žbanić.

Govoreći za Jutarnji list, Žbanić je, između ostalog, komentarisala politiku hrvatskih vlasti prema Bosni i Hercegovini.

“Od hrvatskih vlasti dolazi tendencija prema BiH koja je silno opasna. Po meni je ona jednaka Putinovom nastojanju da uzme dio Ukrajine. Ono što rade Milanović i Plenković ide na ruku ruskom utjecaju u Bosni”, kazala je Žbanić.

Kazala je i kako je ambasador Rusije u NSRS govorio upravo ono što govore i hrvatski političari.

“Predsjednik i premijer Hrvatske više se bave zakonom moje zemlje, nego svojim građanima. Više puta dolaze u Mostar nego u razrušene i siromašne dijelove Hrvatske. Za mene je ovo nastavak fašističke politike prema Bosni i Hercegovini”, poručila je.

Priznala je i kako se jako boji ovoga što se trenutno događa.

“Vučića kojega podržava Putin, kao i hrvatske strane, koja također radi ono što je cilj Putina, a to je dezintegracija Bosne i Hercegovine te ponovni nemiri u mojoj zemlji”, kazala je bh. rediteljica.

U intervjuu se dotakla teme neutvrđenog broja ubijene djece Sarajeva.

“Svako dijete ima svoj dignitet i ne želim dopustiti da se brojkama manipulira. Isto kao što mi smeta kad srpski političari izmišljaju koliko je civila ubijeno u Kravicama pored Srebrenice, pokušavajući opravdati srebrenički zločin nekim netačnim brojkama. Ako mi to smeta, pa kako mi ne bi onda smetalo kad ljudi iz mog grada izmišljaju?”, zaključuje Žbanić.

(SB)