Biznis 13.04.2021.

ZBOG 1,7 MILIONA KM: Republika Srpska i Grad Banjaluka u sudskom sporu sa Ilijom Sirovinom

ČITANJE: 1 minuta

Republika Srpska i Grad Banjaluka sudskim putem pokušavaju da ponište ugovor o pozajmici između preduzeća Kreis-industriehandel/vermittlung AG iz Švajcarske i „Stočar“ Banjaluka, koja je obezbijeđena hipotekom na nekretninama u vlasništvu RS, saznaje portal Capital.

Vrijednost ovog spora je 1.678.475 КM, a krajem marta je trebalo da bude održano pripremno ročište, ali je ono odgođeno jer se nije pojavio predstavnik firme iz Švajcarske.

Inače, firma „Kreis“ u vlasništvu Ilije Sirovine, najveći je pojedinačni akcionar „Stočara“, kojem je dala spornu pozajmicu.

Ova firma donedavno je bila i vlasnik banjalučke „Vitaminke“.

U Pravobranilaštvu RS su za Capital rekli da su zajedno sa Gradom Banjaluka 18. maja prošle godine podnijeli tužbu pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci protiv prvotuženog Кreis-industriehandel/vermittlung AG i drugotuženog „Stočara“, a s ciljem utvrđivanja ništavosti ugovora o pozajmici novčanih sredstava zaključenog između ova dva preduzeća.

„U preostalom djelu tužbenog zahtjeva, Pravobranilaštvo RS smatra da je ugovor o zajmu sa zasnivanjem založnog prava na nekretninama nezakonit, jer su one u svojini Republike Srpske“, kazali su u Pravobranilaštvu.

U Okružnom privrednom sudu su naveli da su na zakazano ročište došli predstavnik Pravobranilaštva RS i zakonski zastupnik „Stočara“, dok se predstavnik švajcarske firme, kojem je poziv upućen diplomatskim putem posredstvom Ministarstva pravde BiH, nije pojavio te je ročište odgođeno za maj.

(SB)

Oznake: Ilija Sirovina