Vijesti 06.01.2022.

Zbog alkohola iz saobraćaja isključeno 17.539 vozača

ČITANJE: 3 minute

Zbog nedozvoljenih koncentracija alkohola u organizmu iz saobraćaja je isključeno 17.539 vozača i 264 vozača koji su odbili testiranje na prisustvo alkohola, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za 11 mjeseci prošle godine.

Iz MUP-a Srpske dodaju da su policijski službenici u istom periodu zadržali do otrežnjenja, a najduže 12 sati, ukupno 2.814 vozača kod kojih je utvrđena količina alkohola u organizmu više od 1,5 promila ili koji su odbili testiranje, a pokazivali su znake poremećenosti izazvane dejstvom alkohola.

“Najveća utvrđena količina alkohola u organizmu vozača, izmjerena pomoću odgovarajućeg aparata bila je 4,64 g/kg i evidentirana je na području Policijske uprave Zvornik”, naveli su u MUP-u Srpske za “Nezavisne novine”.

Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, kaže da je MUP Srpske prošle godine pojačao kontrole učesnika u saobraćaju na alkohol, te da su iz tog razloga i brojke veće nego ranijih godina.

“Mi smo u proljeće prošle godine radili mjerenje u saradnji sa MUP-om RS koje je pokazalo da 3,2% vozača voze pod uticajem alkohola”, ističe Radović za “Nezavisne novine”.

Takođe, on dodaje da je istraživanje koje je rađeno prije dvije godine pokazalo da 50 % građana Srpske redovno konzumira alkohol.

“Postoje dvije stvari koje mogu uticati na vozače da se ponašaju drugačije. Prva je strah od kazne, a druga je edukacija. Strah od kazne je to što radi policija sa svojom ulogom i zadatkom, a edukacija se vrši kroz kampanje”, kaže on.

Radović ističe da je alkohol veliki problem u saobraćaju i da veći broj vozača pod alkoholom znači i veći broj nezgoda.

“Od januara do novembra 2021. godine, na putevima u RS evidentirano je 1.105 saobraćajnih nezgoda koje su prouzrokovali vozači kod kojih je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu”, kažu u MUP-u.

Radović ističe da je tokom praznika na putevima i veći broj vozila nego što je to slučaj u ostatku godine, ali i da je mnogo naših ljudi iz vana došlo ovdje da provede praznike.

“Problem predstavljaju i naši vozači koji žive ili rade vani. Za razliku od tamo gdje moraju poštovati propise, jer su izloženi strahovitim kaznama i drugim problemima, kada dođu ovdje smatraju da su u situaciji da se mogu ponašati lagodnije i opuštaju se, a to opuštanje uvijek odnese neke živote”, kaže on.

Agencija za bezbjednost saobraćaja RS pokrenula je kampanju pod nazivom “Lako je alkohol odbiti” koja je započela 17. decembra 2021. i trajaće do kraja januara ove godine.

Kako kaže Radović, tokom praznika povećan je broj alkoholisanih vozača na putevima, pa se zbog toga sa kampanjom kreće prije prvih slava i praznika.

“Apelujemo da se ne sjeda za volan pod uticajem alkohola kako bi nam praznici prošli onako kako treba”, ističe Radović.

(E.M)

Oznake: saobraćaj