Vijesti 25.01.2016.

Zbog čega je uhapšen Radončić?

ČITANJE: 2 minute
fahrudin-radoncic
Kako N1 saznaje, Radončić je uhapšen u okviru Akcije Lutka 2 zbog ometanja pravosuđa, odnosno pritiska na svjedoke u slučaju procesa koji se na Kosovu provodi protiv njega.

Naime, u svom iskazu svjedokinja Azra Sarić, koja je bila u vezi sa ubijenim Ramizom Delalićem, kazala je da je na nju vršen pritisak da u svom svjedočenju protiv Nasera Keljmendija u slučaju ubistva Ramiza Delalića ne spominje Fahrudina Radončića.

U okvoru iste akcije uhapšeni su kadrovi SBB-a Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman koji se nalaze u jednomjesečnom pritvoru.

– Azra Sarić u iskazu potvrđuje da se po pozivu Bakira Dautbašića dogovorila da održe sastanak u restoranu na Grbavici. Onda je osumnjičeni Dautbašić putem osumnjičene Bilsene Šahman naknadno odlučio da taj sastanak zbog tajnosti bude održan u stanu Bilsene Šahman u Sarajevu. Prilikom ovog sastanka, Šahman i Dautbašić su zatražili od svjedokinje da u svom svjedočenju na Sudu BiH provodom predmeta protiv Nasera Keljmendija zaštiti njihovog šefa Fahrudina Radončića- kazao je tužitelj Božo Mihajlović na ročištu.

-Dana 17. decembra u 17:20 sati osumnjičena Bilsena Šahman ponovo poziva svjedokinju Azru Sarić te je obaviještava da se vraća sa puta iz Banje Luke za Sarajevo što je potvrđeno i baznim stanicama telefona osumnjičene Bilsene Šahman te da će se sastati pred hotelom Park u Vogošći gdje su se sastale u 19:45 sati te razgovarale u putničkom vozilu marke Renault Clio bijele boje koji koristi Bilsena Šahman. Tom prilikom Šahman je Sarić saopštila da je njen šef Fahrudin Radončić zatražio da u svjedočenju zaštiti ne samo njega već i Nasera Keljmendija- kazao je tužitelj Mihajlović.

U toku su pretresi objekata na tri lokacije na području Sarajeva s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH. Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade.

(N1)