Zbog “Delte” veće cijene nekretnina i stanarine na Banjalučkom polju

Vlasnici stanova za iznajmljivanje u Banjaluci više ne ističu blizinu studentskog kampusa kao prednost, već – novi tržni centar na istočnom tranzitu.

Studentima, koji predavanja imaju u Univerzitetskom kampusu, i dalje su za život najprimamljiviji stanovi u okolini, samo što se oni u oglasima sada prezentuju kao nekretnine na top lokaciji, pored novotvorenog Delta planeta. Tako se stan od 45 kvadrata nudi po cijeni od čak 500 KM sa uračunatim režijama.

– Tražim stan duže vrijeme i sve što se nudi već znam napamet. Taman sam pomislila da su se pojavili novi stanovi za iznajmljivanje, a u stvari vlasnici kod kojih sam bila samo su prilagodili tekst u oglasima – govori jedna studentkinja.

I mještani Banjalučkog polja sa kojima smo razgovarali mahom se nadaju da će njihovim nekretninama skočiti cijena, upravo zbog blizine Delte, te izgradnje novog kružnog toka i konačno bolje povezanosti sa centrom grada. Mještani su godinama zaobilazili i do kuća išli uskim i devastiranim putem, a sada su direktno spojeni s Bulevarom olimpijskih pobjednika.

– U toku je izmena regulacionog plana za naše naselje, dolazili su i neki investitori, pojedine komšije se već dogovaraju da ukrupne parcele i tu uplane zgrade. Čuli smo i da je ovo trebala postati prva zona, što vlasnicima Delte nije odgovaralo zbog skupljih dažbina, ali će to sigurno biti promijenjeno za par godina – ispričali su nam stanovnici ovog dijela grada.

Stručnjaci iz oblasti arhitekture ranije su upozoravali kako je lokacija u blizini administrativnog centra Vlade RS jedna od rijetkih u urbanom dijelu grada koja je ostala neuređena, i da će, kao i većina drugih, poslužiti isključivo za gradnju stambeno-poslovnih zgrada, sa malo javnog prostora.

I Dragan Milanović direktor jedne agencije za promet nekretnina potvrdio nam je kako je atraktivnost lokacija na Banjalučkom polju izuzetno porasla u posljednje vrijeme.

– Tome su doprinijeli novootvorena Delta, kao i jedina poslovna zgrada tog tipa u Banjaluci – Agram. Pored nje je već počela izgradnja stambeno-poslovnih objekata koji će se za koju godinu vezati za naselje Krajina. U najavi je i da će se veliki stambeno-poslovni kompleks praviti kod bivše „Mljekare“, tako da će cijeli taj potez za nekoliko godina biti jedan potpuno novi i moderan dio grada s parkom „Mladen Stojanović“ u blizini – kaže Milanović.

Ovaj dio grada, u čijoj je blizini i zgrada Vlade RS, godinama izgleda zapušteno i sa divljim deponijama, ali drastično će promijeniti izgled kada se, kako je najavljeno, izgrade još koncertno-konferencijska dvorana, te Rusko-srpski hram u naselju Aleja.

Sve to zajedno uticaće na dodatnu cijenu nekretnina na banjalučkom polju, gdje kvadrat trenutno košta od 2.350 do 2.500 maraka.

Dragan Milanović precizira da su cijene stanova u Banjaluci, inače, u blagom rastu u posljednje vrijeme.

– U centru se cijene kreću od 2.500 do 2.800 maraka po kvadratnom metru, što zavisi od lokacije i veličine stana. Na Starčevici je novogradnja oko 2.200 KM. Tražnja u Banjaluci je dosta velika i sve dok tako bude cijene će biti na ovom nivou ili čak rasti. Po ovim parametrima nema nagovještaja da će doći do pada potražnje. Banjaluka je zaista specifična, nema nekog sličnog grada u blizini i u tom smislu nema konkurenciju u Srpskoj, tako da se i većina ljudi iz drugih opština koji imaju novac odlučuju da ovdje kupe stan, umjesto u svom mjestu – zaključuje on.

Dodaje da je pad kamata na štednju takođe razlog za povećanu potražnju za stanovima.

(Srpskainfo)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje