Vijesti 25.05.2017.

Zbog gradnje na privatnom zemljištu: Naselje Borik u Banjaluci ostaje bez pijace

ČITANJE: 2 minute

Prodavci koji imaju štandove u Boriku, moraju naći novu lokaciju, jer se ispostavilo da je ova pijaca napravljena na privatnom posjedu. Utvrdili su to inspektori koji su nedavno izašli u kontrolu, te najavili uskoro izmještanje pijace.

Tim povodom, ekipa „EuroBlica“ posjetila je juče štandove u Boriku, te sa radnicima popričala o tome da li strahuju za svoja radna mjesta i koliko su upućeni o izmještanju pijace.

– Nisam ništa čula o tome, ali možda je tako i bolje. Ionako nam se neki mještani žale da je pijaca neuredna i da im samo zauzima prostor. Ko zna, možda nas izmjeste i ovdje naprave zgradu, možda će im to biti ljepše – rekla je jedna od radnica.

Suprotno od nje, vlasnica frizerskog salona u jednom od kioska, Milana Pajić, upoznata je sa tim da će uskoro morati promijeniti pijacu, ali kaže da je to veliki posao i da se izmještanje neće destiti preko noći.

– Prvo treba naći dobru lokaciju pa nas onda izmještati. Jeste da na pijaci radi manje od pola štandova, ali mi smo te kućice platili po 16,5 hiljada maraka, sve je uredno, sve plaćamo i imamo i posla. Ne vidim razlog da nas neko istjera – rekla je Pajićeva.

Dok je većina radnika i mještana za iseljavanje pijace prvi put čula od novinara, nadležni u ovom tržnom centru već traže drugu lokaciju.

– Za sada nema ništa konkretno, znamo da će se pijaca izmjestiti, ali ne znamo šta će se graditi na ovom mjestu. U kordinaciji smo sa nadležnim gradskim odjeljenjem i još uvijek tražimo pogodnu lokaciju– rekao je Vujo Vulin, predsjednik Udruženja vlasnika i zakupaca Tržnog centra Borik.

Iz Gradske uprave potvrđuju da je pijaca upitna, te da je u planu rješenje ovog problema.

V.d. načelnika Odeljenja za inspekcijske poslove, Janko Kecman, rekao je da su se mještani Borika nekoliko puta čak i žalili da im ova pijaca smeta i da nije funkcionalna.

– Tržišni inspektori su izlažili na teren i utvrdili da su kiosci postavljeni na privatnom zemljištu i zalažemo se da ih treba ukloniti – rekao je Kecman, ali nije precizirao kada će to učiniti.

Traže poslastičarnice i ćevabdžinice

Mještani Borika komentarišu da im nedostaje mnogo toga, dok prostor na pijaci zjapi.

– Kako sam stalno u frizerskom salonu i imam priliku čuti razne komentare. Čujem da mještani često pričaju kako im fali poslastičarna, ćevabdžinica, kako nemaju gdje kupiti dugmad i zavjese, tako da pijaca ne da smeta nego da je i te kako potrebna – kaže Milana Pajić, dodajući da bi živa pijaca oživjela i ovo naselje.

(blic.rs)