Magazin 02.04.2016.

Zbog Gugleove prvoaprilske šale ostali bez posla

ČITANJE: 2 minute
google
Guglova šala povodom 1. aprila izazvala je više suza nego smijeha. Kompanija je najavila novinu “Gmail MicDrop”, specijalnu verziju dugmeta koje izgleda kao gif miniona (lika iz animiranog filma Minions) obučenog kao kralj koji baca mikrofon na kraju vašeg emaila.

“Svi će dobiti vašu poruku, ali to je posljednje što ćete čuti o tome. Čak ako vam ljudi pokušaju odgovoriti, vi to nećete vidjeti”, napisao je Google o novini.

google2

Za većinu kompanija to bi bio kraj, ali Google ima dugu tradiciju da izradi posebne proizvode koje objavi na 1. april iako će taj proizvod “živjeti” samo 24 sata.

Nažalost, način na koji je kompanija odlučila implementirati MicDrop tako što je dugme postavila na korisnički prozor do opcije “pošalji”, zbog čega je bilo lako kliknuti ga slučajno, a ne biste znali koju poruku uz to šaljete. Web developer Andy Baio je zapisivao komentare korisnika kojima se to dogodilo.

google3

“Zahvaljujući MicDropu izgubio sam posao. Pisac sam i imao sam rok. Poslao sam članak šefici i nikada nisam dobio odgovor. Slučajno sam poslao email kliknuvši na MicDrop animaciju. Bilo je ispravki koje sam morao napraviti na članku, ali nikada nisam dobio odgovor. Šefica se uvrijedila zbog MicDrop animacije jer je mislila da joj namjerno ne odgovaram. Probudila me poruka na sekretarici, čuo sam vrlo ljutit glas, tako sam saznao za ovaj prank”, rekao je jedan korisnik Gmaila.

Uz ovaj komentar uslijedio je i niz drugih ljutitih gdje korisnici zahtijevaju da im vrate emailove. Kao rezultat svega, Google je isključio ovu opciju.

“Izgleda da smo sami sebe zeznuli ove godine. Zbog buga je MicDrop napravio više štete i glavobolje nego smijeha. Iskreno nam je žao. Opcija je isključena. Ako je još uvijek vidite, molim vas učitajte ponovo Gmail”, kazali su iz kompanije za Guardian.

Osim ove opcije, Google je za danas napravio najmanje još pet: Google Cardboard Plastic, Tragač čarapa, Google Maps Disko… Ali nijedna nije uzrokovala otkaz kao što je slučaj sa MicDropom.

(Klix)