Vijesti 25.11.2021.

ZBOG HRVATSKE ZASTAVE U “KOSAČI”: Mostarska škola otkazala obilježavanje 25. novembra

ČITANJE: 3 minute

Nakon što je Srednja elektrotehnička škola Mostar otkazala obilježavanje Dana državnosti BiH koje se trebalo održati u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača, oglasio se direktor Kosače Danijel Vidović, prenosi Klix.

“Nakon što je prekjučer, 23. novembra popodne, putem SMS poruke otkazan dogovoreni program (kako se u poruci navodi ‘iz objektivnih razloga’), informiran sam da su sve škole putem svojih Facebook profila obavijestile učenike i goste da se mijenja lokacija održavanja svečanosti, a većina njih je u toj obavijesti navela da je razlog takvoj odluci ‘neispunjenje zahtjeva od strane organizatora, upućenih Domu ‘Herceg Stjepan Kosača’. Sve su škole razlog odustanka formulirale manje-više slično osim Srednje elektrotehničke škole koja je u svojoj objavi taj razlog eksplicite i navela: ‘uklanjanje obilježja paratvorevina Herceg Bosna’.”

Direktor Kosače Danijel Vidović ističe da on na to nije mogao pristati te je objasnio da je zastava postavljena u povodu obilježavanja 30. godišnjice osnivanja paradržave Hrvatske zajednice Herceg Bosne i “da će tu ostati”.

“Ono što prvo upada u oči jest činjenica da organizatorima navedene manifestacije predstavlja problem uopće izgovoriti a kamo li napisati puno ime naše ustanove. Pa čak i skraćeno – akronim HD. Ni to nije opcija! Nismo jednom prešli preko toga i ugostili i one kojima smeta naše ime – ovaj put je bilo preočito, ali eto šutjeli smo… Pitam se zašto smo šutjeli i kome smo šutjeli? Imamo li pravo više šutjeti?”, navodi se u saopćenju.

Naglašava da se Kosača tako zove već 27 godina, “sviđalo se to nekom ili ne”.

“Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače. To je naše ime. Smijao se netko tomu ili se od bijesa pjenio – mi se tako zovemo! To je naš identitet. Tako piše u našoj osobnoj iskaznici – sudskom registru. To je ime 2004. godine potvrdilo i Gradsko vijeće Grada Mostara preuzimajući osnivačka prava ustanovâ od nekadašnjih gradskih općina”, kaže se u nastavku.

Dodaje da ako je i samo hrvatsko ime problem onda je hrvatska narodna zastava još veći problem.

“Na plakatu kojim se putem medija i društvenih mreža najavljivala svečanost organizatori su stavili i neke grbove: historijske i aktualne. Među njima i grb dinastije Kotromanić s ljiljanima koje su preuzeli od francuskih Anjoua ili po naški Anžuvinaca. Katolici od katolika. A naš je herceg Stjepan, kažu opet neki, bio heretik… Zanimljivo. Kako god, danas je taj grb s heraldičkim ljiljanima nacionalni simbol bošnjačkog naroda. Zašto bi meni smetao bošnjački nacionalni simbol? Zašto bi ikomu smetao? Meni, dragi moj susjede, tvoj simbol ne smeta. Zašto tebi smeta moj?”, tvrdi Vidović.

U nastavku Vidović se pita kome smeta “hrvatska zastava”.

“Ne možemo izgovoriti ili ne daj Bože napisati ime hrvatsko? Nije li to licemjerno? Pa tamo, u tom Mrkonjić Gradu, na tom prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a (ma što ja mislio o njemu) na današnji dan prije 78 godina nije li rečeno za BiH da nije ni-ni-ni, nego i-i-i? Analogno tomu: i njegovo četiri S ćirilicom i tvoj ljiljan i moja šahovnica koja ti toliko smeta! Sve troje zajedno u harmoniji. To je po mom sudu Bosna i Hercegovina jedina kakva je moguća. Sve dok se to ne prihvati slavit će se ne Dan državnosti nego ‘dan državnosti’ upravo ovako kako se slavi danas: uz manipulacije školskom djecom, kvazihistorijske konstrukte i mitomanske maštarije u mjesnim zajednicama/općinama/kantonima s bošnjačkom većinom. Nije li to jadno i žalosno? Nije li to tako nepotrebno?”, pita se Vidović.

Na kraju zaključuje da će ubuduće, dok je na čelu Kosače, zagovarati otvorenost prema svima, pa i prema onima “koji nas ne vole”.

Interesantno je da spomenutom saopćenju bosanski jezik Vidović naziva “bošnjačkim”, dok u isto vrijeme tvrdi da su njegove namjere iskrene i dok poziva na otvorenost, jednakost, i upućuje na licemjernost onih drugih, navodi Klix.

(SB).

Oznake: Hrvatski dom, Mostar