Vijesti 28.12.2020.

ZBOG IKONE: Ambasador Ukrajine traži sastanke sa ministrom spoljnih poslova i glavnim tužiocem BiH

ČITANJE: 2 minute

Ambasada Ukrajine u BiH uputila je molbu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojem traži da se u Sarajevu organizuju dva sastanka za ukrajinskog ambasadora koji pokriva Hrvatsku i BiH Vasilja Kiriliča, saznaje Klix.ba.

Ukrajinci traže da se u januaru organizuju dva sastanka za ambasadora. Prvi sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, a drugi sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić.

Tema sastanaka bit će ukrajinska pozlaćena ikona iz Luganska, stara 300 godina koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik 14. decembra u sjedištu Vlade RS u Istočnom Sarajevu poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

U diplomatskoj noti, kako saznajemo, navedene su i teme poput razvoja bilateralnih odnosa BiH i Ukrajine te razmjene mišljenja o saradnji Ukrajine i BiH na području nadležnosti institucija za provođenje zakona.

Ukrajinska ambasada u Bosni i Hercegovini nedavno je i zatražila da ikona bude vraćena u Ukrajinu.

“Ako je prvi korak već poduzet – ikona je vraćena u Sarajevo, onda se mora poduzeti i drugi – da se vrati u Ukrajinu”, rekao je ambasador Ukrajine u Hrvatskoj i BiH za ukrajinske medije.

Kao što je poznato, Ukrajina tvrdi da pečat na poleđini ikone nedvosmileno dokazuje da se radi o ikonu koja je ukrajinska kulturna baština i koja je nestala iz te zemlje te pripada isključivo Ukrajini.

Zbog toga je Lavrov odlučio putem Ambasade BiH u Moskvi vratiti ikonu u Sarajevo kako bi se putem Interpola rasvijetio slijeli slučaj. No trenutno nije poznato kakve se aktivnosti odvijaju po tom pitanju s obzirom da je ambasador Željko Samardžija donio ikonu u četvrtak navečer prošle sedmice, a prema njegovim riječima, u petak je predao u kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

(Klix)

Oznake: ikona Lugansk