Vijesti 04.07.2016.

Zbog imovinsko-pravnih odnosa djeca sa Lauša ostaju bez igrališta?

ČITANJE: 2 minute

Iako grad još nije odlučio u koje naselje će preusmjeriti 50.000 KM predviđenih za izgradnju novih igrališta, mještani naselja Lauš smatraju da je krajnje vrijeme da oni dobiju igralište, kao jedan od najnaseljenijih dijelova grada, a koji inače nema odgovarajuće mjesto za djecu.

Ranije su ih, kako kažu, kočili imovinsko-pravni odnosi za gradnju igrališta između ulica Miloša Matića i Vladimira Rolovića, ali sada tvrde da imaju urednu dokumentaciju i ne vide razlog zašto ne bi dobili prostor za najmlađe.

“Tražimo to igralište skoro deceniju unazad jer je ono neophodno naselju. Lokacija koja je najpogodnija za to imala je neriješene imovinsko-pravne odnose, koje smo 2014. riješili i sada je to zemljište u vlasništvu grada. Te godine desile su se poplave i igralište nije bilo prioritet, ali sada kad je to crno na bijelo gradska parcela, za šta imamo dokumentaciju, ne vidimo prepreku za gradnju”, kaže Nebojša Matić, predsjednik Savjeta ove MZ.

Ističe da bi gradnjom rekreativnih sadržaja za djecu, omladinu, ali i stariju populaciju na pomenutoj lokaciji i mještani Pobrđa, ali i Kočićevog vijenca, bili na dobitku, s obzirom na to da se lokacija graniči s tim naseljima.

“Mi smo za ovaj dio naselja osmislili prostor za igru mališana, sa toboganima, ljuljaškama i ostalim rekvizitima za manju djecu, preko puta bi bilo igralište za basket, dok bismo iznad njega napravili nekoliko sprava za vježbanje na otvorenom”, kazao je Matić.

Mještanka Ilinka Jelić kaže da je izgradnja mjesta za igru i rekreaciju neophodna jer se djeca mogu igrati samo u dvorištu ili na ulici, a lokacija koja je predviđena za gradnju sada nema neku funkciju i nije adekvatno uređena da se na njoj igraju mališani. “Ima tu nekoliko klupa na kojima uglavnom sjede stariji, noću se okupljaju mladi, ali bi svoju pravu ulogu dobile tek kada bi se sve to sredilo i planski napravilo kao mjesto za odmor i rekreaciju i svima bi nam koristilo”, kazala je ona.

Kako je rekla grupa mještana, ranije su na ovoj lokaciji sami improvizovali igralište, ali to je bilo kratkog maha. Novo, planski uređeno igralište bilo bi idealno rješenje za ovaj dio grada, koji zasad ima samo jedno manje igralište.

Zoran Novaković, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i poslove saobraćaja, tvrdi da još nisu potpuno riješeni imovinsko-pravni odnosi za gradnju igrališta u ovom naselju.

“Laušu kao jednom od većih naselja jeste potrebno igralište, ali nisu u potpunosti riješeni imovinsko-pravni odnosi, a mi očekujemo da će u što kraćem roku oni biti riješeni u korist grada”, kazao je Novaković.

(Nezavisne)