Vijesti 24.11.2020.

ZBOG ISCRPLJENOSTI VIŠE IZLOŽENI KORONI: 189 ljekara i 511 medicinskih sestara u RS pozitivno na virus

ČITANJE: 1 minuta

U Srpskoj je, za nešto više od 10 dana, koronom zaraženo 106 medicinskih sestara i tehničara, dok je SARS-CoV-2 potvrđen kod još 21 ljekara.

Podaci Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da je do 11. novembra u Srpskoj korona virus potvrđen kod 405 medicinskih sestara i tehničara, a do juče kod njih 511.

U istom periodu, broj doktora koji su zaraženi sa 168 je porastao na 189.

Od 11. novembra do juče oporavilo se se 55 medicinskih sestara i tehničara, te 23 ljekara. Od početka epidemije oporavilo se ukupno 269 medicinskih sestara i tehničara, kao i 141 ljekar.

Trenutno, u RS su među sestrinskim kadrom 242 aktivna slučaja pozitivna na SARS-CoV-2, dok je među doktorima 46 ovakvih slučajeva, a dva ljekara su izgubila bitku sa kovidom.

Stručnjaci upozoravaju da su zdravstveni radnici mnogo više izloženi korona virusu nego ostatak populacije.

– Zdravstveni radnici su iscrpljeni i na izmaku su snaga. Njihova iscrpljenost već se graniči između zdravlja i bolesti. Može se desiti da u većem broju počnu obolijevati zbog iscrpljenosti i zaražavanja koronom. U tom slučaju postajemo ugroženi kompletno svi – rekla je ranije za Srpskainfo načelnica Klinike za infektivne bolesti u UKC RS, dr Antonija Verhaz.

(SB/Banjaluka.net)