Svijet 17.05.2021.

ZBOG IZRAELSKE ZASTAVE: Erdogan prokleo vladu Austrije

ČITANJE: 1 minuta

Turski lider Redžep Tajip Erdogan izjavio je da proklinje austrijsku vladu nakon podizanja zastave Izraela u austrijskim saveznim ministarstvima.

– Proklinjem austrijsku vladu koja je okačila izraelsku zastavu na zgradu administracije kancelara. Podizanje zastave terorističke države na svom državnom zdanju znači poistovjećivanja sa terorom. Austrija očigledno pokušava da prisili muslimane da plate za genocid koji je počinila nad Јevrejima – rekao je Erdogan govoreći u Ankari, prenosi Sputnjik.

Kako je ranije izjavio austrijski kancelar Sebastijan Kurc, izraelska zastava podignuta je na krovu savezne zgrade kancelara u znak solidarnosti, budući da “teroristički napadi na Izrael zaslužuju najodlučniju osudu”.

​Nakon zgrade kancelara, izraelsku zastavu podiglo je austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova, izražavajući snažnu podršku bezbjednosti Izraela.

Situacija na granici između Izraela i Pojasa Gaze eskalirala je 10. maja uveče. Do danas, od početka eskalacije sukoba iz palestinske enklave na izraelsku teritoriju ispaljeno je 3.350 raketa, oko 500 je upalo unutar enklave.

Efikasnost rada PRO sistema “Gvozdena kupola” iznosi 90 odsto. Prema posljednjim informacijama, u Izraelu je poginulo 10 osoba, oko 50 je teško povrijeđeno.

Izrael je kao odgovor na palestinske rakete izveo stotine napada na Pojas Gaze. Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim vazdušnim napadima dostigao je 220, a među žrtvama je i 58 djece.

(SB)

Oznake: Redžep Erdogan