Vijesti 18.10.2021.

ZBOG KAŠNJENJA REBALANSA: Banjaluka dobija studiju o javnom prevozu početkom 2022.

ČITANJE: 3 minute

Izrada Studije o javnom prevozu koja će pokazati koje su linije isplative, a koje ne, u najboljem slučaju može početi u prvim mjesecima iduće godine, a ne kako je to ranije najavljeno u novembru ove godine.

Do zastoja je došlo zato što još nije usvojen rebalans budžeta grada. Autobuski prevoznici i Grad Banjaluka su krajem 2020. potpisali novi sedmogodišnji ugovor za obavljanje javnog prevoza u Banjaluci. U jednoj od stavki ugovora je navedeno da će se izraditi studija, koja treba pokazati kakva je tačno situacija u ovoj oblasti, između ostalih koje su linije profitibilne, a koje ne. Na osnovu ustanovljenog su se trebala formirati i odgovarajuća rješenja.

Gradski menadžer Bojan Kresojević je kazao da aktuelna administracija nije početkom godine počela sa izradom studije jer su očekivali da će se situacija s koronom donekle stabilizovati.

“Cilj nam je bio da na osnovu tog stanja dobijemo realniju sliku situacije. Pošto vidimo da se ona neće dramatično promijeniti na bolje, odlučili smo da u Nacrtu rebalansa budžeta grada predložimo potrebna sredstva. Obezbijedili smo 80.000 KM za izradu studije ali u trentnoj političkoj situaciji teško je reći kada će novac biti operativan”, rekao je Kresojević.

Naime, ovo pitanje se nalazi na dnevnom redu aktuelnog zasjedanja Skupštine grada. Rasprava o tom pitanju je završena ali se odbornici nisu uspjeli izjasniti, jer je tokom drugog dana zasjedanja ustanovljeno da je jedan odbornik pozitivan na virus korona. Sjednica je prekinuta i još nije određen datum nastavka.

Pored epidemiološke, aktuelnu situaciju dodatno su zakomplikovale i političke tenzije na relaciji većina u Skupštini i gradonačelnik Draško Stanivuković. I prije nego što je korona zaustavila rad Skupštine, zasjedanje je zbog toga nekoliko puta otkazivano.

Usvajanje Nacrta rebalansa je samo prvi korak. Nakon toga ide javna rasprava o ovom dokumentu, pa formiranje konačne verzije rebalansa, koja opet mora dobiti odobrenje Skupštine. Kada će to biti? Kresojević kaže da je teško odgovoriti na ovo pitanje. Za sada je, kako je naglasio, samo jedno jasno, a to je da Grad može započeti proces izrade studije tek kada se usvoji konačna verzija rebalansa.

“Rebalans je osnova koja nam omogućava da raspolažemo novcem. Nakon toga ide raspisivanje javne nabavke za izbor pravnog lica, koje bi bilo zaduženo za taj posao. Ta procedura u najboljem slučaju traje dva mjeseca, tako da izrada studije ne može početi ove godine već tek u idućoj. Sve to znači da neke eventualne promjene i rješenja za probleme u javnom prevozu možemo očekivati tek sredinom iduće godine”, zaključio je on.

Napomenuo je da bi studija trebala da pokaže brojne parametre, između ostalih, koje su to linije više korisne a koje manje, s aspekta broja putnika, i koje su profitabilne.

U Banjaluci su trenutno registrovane 23 gradske i 34 prigradske linije, na kojima se na godišnjem nivou realizije više od osam miliona kilometara, odnosno oko 680.000 kilometara na mjesečnom nivou.

Kresojević: Cilj povećati broj putnika

Gradski menadžer Bojan Kresojević je kazao da je jedna od glavnih vizija aktuelne admnistracije da se javni prevoz podigne na viši nivo.

“S jedne strane, da se poveća broj korisnika s aktuelnih 10 odsto i da postavimo cilj da to bude 30 odsto. Isto tako očekujemo poboljšanje u pogledu kvaliteta, odnosno da prevoznici ulažu u autobuse što bi povećalo broj korisnika”, kazao je Kresojević, piše Srpskainfo.

(SB)

Oznake: javni prevoz