Vijesti 12.08.2020.

ZBOG NAJAVE MOGUĆEG SCENARIJA NA JESEN: Za nabavku zaštitne opreme 15 miliona KM

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će za nabavku zaštitne opreme dovoljne za šest do sedam mjeseci biti izdvojeno oko 15 miliona KM.

Višković je istakao da Republika Srpska u ovom trenutku ima dovoljno zaštitne opreme za najmanje dva do tri mjeseca.

– Međutim, zbog najava mogućeg scenarija na jesen ne želimo da dođemo u poziciju da masku koja je danas nekoliko desetina feninga plaćamo po marku ili dvije, već želimo da na vrijeme snabdijemo Republiku Srpsku sa dovoljno zaštitne opreme – rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je odluka o nabavci zaštitne opreme donesena juče na telefonskoj sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije, te naglasio da će kompletan postupak biti sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i da će sve biti transparentno.

– Rekli smo da je okviran iznos 15 miliona KM, ali mi ćemo ići u sukcesivne nabavke, odnosno nećemo odjednom nabaviti opremu za cijeli iznos, nego ćemo nabavljati dovoljne količine kako bi u svakom trenutku imati zalihe za naredna tri mjeseca – objasnio je premijer Srpske.

Višković je poručio da će se u proces javnih nabavki krenuti odmah, da se u oktobru i novembru ne bi ponovio scenario sa početka pandemije kada se takva oprema nije mogla nabaviti bez obzira na novac.

Govoreći o vakcini protiv virusa korona koja je juče registrovana u Rusiji, Višković je rekao da su predstavnici Srpske informacije o vakcini imali i ranije, jer su bili u kontaktu sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH.

– Vakcina je za početak predviđena za tržište Ruske Federacije, ali u ovom trenutku vode sa razgovori sa određenim kompanijama iz sfere proizvodnje lijekova i medicinske opreme, kako bi se potpisao ugovor da neka od tih kompanija proizvodi za neko drugo tržište – dodao je Višković.

Višković je naveo da nije u poziciji da daje sve informacije, ali je rekao da i neke zemlje u okruženju pregovaraju da dobiju licencu za proizvodnju vakcine.

– Ono što je za nas važno jeste da Republika Srpska i BiH pregovaraju da, na neki način, stanemo u red za vakcinu čim se ona pojavi na tržištu. Čak smo ponudili da damo avans kako bismo za naše građene obezbijedili taj u ovom trenutku tako dragocjeni lijek – rekao je Višković.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković izjavio je ranije danas da očekuje više informacija o ruskoj vakcini protiv virusa korona kako bi mogao zauzeti određeni stav o tome.

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio je juče da je u Rusiji registrovana prva na svijetu vakcina za prevenciju kovida 19, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamalej” u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

Bez posla ostalo 10.440 radnika, novozaposleno 9.199

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje u Republici Srpskoj, od 15. marta do 10. avgusta bez posla ostalo 10.440 radnika, dok je u istom period 9.199 novozaposlenih.

“Kad je riječ o ljudima koji su ostali bez posla, oko 4.000 je tehnološki i ekonomski višak, oko 4.000 su radnici koji su radili na određeno vrijeme. Ostalo su radnici koji su bez posla ostali sporazumnim raskidom radnog odnosa”, izjavio je Višković novinarima u Banjaluci.

Višković je izrazio zahvalnost poslovnim subjektima koji su poštovali preporuke Vlade i uvažili sve mjere koje je Vlada preduzela da su danas ovakvi podaci.

Govoreći o zapošljavanju novih radnika u javnoj upravi, Višković je istakao da primljeni mogu biti samo radnici koji su neophodni da bi zamijenili nekog ko je otišao u penziju.

On je dodao da će sve vrste zloupotreba u javnom sektoru biti sankcionisane.

(Srna)