Vijesti 28.02.2016.

Zbog neimaštine primorani da kćerke ispišu iz škole

ČITANJE: 2 minute
oljace novi grad
Muka je udarila na Oljače iz Vedovice nadomak Novog Grada čak toliko da razmišljaju da iz škole ispišu svoje dvije kćerke. Bojim se ogriješiću se o djecu, priča majka Živana jer ne zna gdje prije da rasporedi 170 maraka invalidske penzije, jedina porodična primanja.

Godinama je bolesna i to nije dovoljno ni za minimum njenih lijekova. Samo stanarina u Prijedoru, za djevojke, je 160 maraka.

-Međutim, sad sam u situaciji da ih moram ispisati iz škole jer nemam novaca da im plaćam stan. Ne znam šta da radim sa djecom, da ispišem dobru djecu, odličnu djecu, dobre đake- povjerava se Živana Oljača iz Vedovica kod Novog Grada.

Milijana i Anja učenice su prvog razreda Ugostiteljsko-ekonomske škole. Roditelji su se za kiriju dosad snalazili, najčešće su po 10-20 maraka davali Živanini prijatelji koje je upoznala na liječenju. Više ni oni ne mogu. Sada djevojke sliježu ramenima. Često roditeljioma jave i da su gladne, ali trpe. Ne bi voljele da prestanu da idu u školu.

-Toliko se pate oko našeg školovanja, a nigdje ni novca ni izvora da dođu do novca- kaže Milijana Oljača.

-Da barem jedan roditelj radi, da imamo makar jedno primanje, da imamo s čime plaćati stan da ne bi došlo do toga da oni nas ispišu iz škole. Voljela bih da ostanem u školi- kaže Anja Oljača.

I otac Ljuban sliježe ramenima. Posvetio se ženinoj bolesti. Daje joj injekcije i previja je jer Kronova bolest i još mnoge druge, uzimaju danak. Godinama ne radi pa mašta o poslu i redovnim primanjima. Zbavio je, doduše, nešto stoke ali je morao da je proda da bi platio skupe lijekove i barem nešto izdvojio za djecu. I to je, sad, presušilo.

-I to je pitanje sad do kraja godine hoćemo li moći da izdržimo za stanarinu i za školu- rekao je Ljuban Oljača.

Na sve to, i dug za struju prijeti. Već u srijedu Oljače bi mogle da ostanu u mraku. A to je tek muka, jer injekcije koje majka prima moraju da budu u frižideru.

Ako možete, pomozite ovim ljudima i njihovoj djeci. Sve će vam biti još jasnije ako vidite kako Živana izgleda.

(ATV)