Vijesti 17.05.2016.

Zbog oporezivanja kladionica poslaniku prijete da će završiti u gepeku

ČITANJE: 1 minuta

Nakon što je portal “Dnevnog avaza” objavio da je nepoznata osoba uputila prijetnje Izetbegoviću i Zukiću, direktori kladionica “Sport plus” iz Novog Travnika Marko Milanović, “Bet lajv” iz Viteza Goran Jozipović i “Premijer vorld sport” iz Čitluka Krešo Vukoja izrazili su uvjerenje da će nadležne institucije utvrditi identitet pošiljaoca.

“Avaz” je prenio da je Zukiću nepoznata osoba uputila prijeteće pismo u kojem od njega traži da zaustavi inicijativu u vezi sa oporezivanjem kladionica, inače će “završiti u gepeku”.

“Jedno pismo je imenovano na mene, a drugo na predsjednika SDA. U pismu koje je poslato Izetbegoviću sugerisano mu je da meni `začepi usta`. U mom pismu je napisano `Začepi usta i ti i taj Škalja. U gepeku ćete da završite. Zapamti. Reci to svom šefu`”, rekao je Zukić i dodao da je pismo predao policiji.

Ističe da se nije prepao. “Prevelik sam ja za gepeka”, kazao je Zukić.

On je predložio inicijativu da se jednako oporezuju svi dobici u kladionicima.

Zukić i njegov stranački kolega Omer Škalja pripremili su izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću i Zakona o porezu na dohodak s ciljem da “entitetski budžet ne zaobilaze ogromni novci”.

On je ukazao da se najveće količine novca od igara na sreću u Federaciji BiH gube na dobicima do 100 KM, koji nisu oporezovani.

Svakodnevna praksa u kladionicama je da se uplaćuje više listića kako ne bi dobitak bio veći od 100 KM, a sve s ciljem da se izbjegne plaćanje poreza.

Time se federalna kasa svakim danom oštećuje za stotine hiljada KM. U prva tri mjeseca budžet FBiH je zbog toga ostao bez najmanje 26 miliona KM.

(Agencije)