Politika 26.04.2023.

Zbog organizovanja posjete Zorana Milanovića opozvan potpredsjednik Skupštine grada Derventa

ČITANJE: 2 minute

Skupština grada Derventa jednoglasno je opozvala potpredsjednika Skupštine Marinka Nikolaša iz HNS-a. Smatraju ga direktnim organizatorom nedavne posjete predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Derventi tokom koje je odlikovao 103. brigadu HVO-a.

Da je on organizovao posjetu hrvatskog predsjednika Derventi tokom rasprave potvrdio je i Nikolaš, ali je nakon toga napustio sjednicu i nije se obraćao medijima.

O posjeti Zorana Milanovića Derventi i danas se polemisalo u lokalnoj skupštini. Dok u vladajućoj koaliciji kao glavnog organizatora te posjete vide Marinka Nikolaša, u opoziciji smatraju da on nije jedini “krivac”. Uprkos oprečnim mišljenjima, odbornici su bili jednoglasni – da Nikolaš bude opozvan sa funkcije potpredsjednika Skupštine.

– Gospodinu Nikolašu najviše zamjeramo što je držao ratnu zastavu iako je znao da će to izazvati ogorčenje stanovnika Dervente – rekao je Slavko Tomaš, šef Kluba odbornika SNSD-a.

Branko Katanić, šef Kluba odbornika SDS-a istakao je da je odgovornost Nikolaša u tome što je prekršio odredbe poslovnika.

– Opoziv smo podržali i iz moralnih razloga jer se Nikolaš nalazi se na čelu komisije za vjerska pitanja – dodao je Katanić.

Smjena Nikolaša pokrenuta je na inicijativu Gradske boračke organizacije. Čedo Vujičić predsjednik ove organizacije kaže da su zadovoljni smjenom Nikolaša, ali ističu da tu ima još mnogo stvari koje su tražili u svojim zaključcima.

Uprkos tome što je glasala za opoziv, opozicija je pokušala i da stane u odbranu Nikolaša, kaže gradonačelnik Milorad Simić. Podsjeća da je Nikolaš na tu poziciju došao kada su danas opozicione stranke imale većinu u gradskoj skupštini.

Iako je tokom diskuje o njegovoj smjeni javno priznao da je lično on organizovao dolazak predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u Derventu, Nikolaš je skupštinsko zasjedanje napustio prije glasanja i nije se obraćao medijima.

Podsjećamo, Nikolaš je i predsjednik Udruženja dobrovoljaca i veterana Hrvatskog vijeća obrane, podružnice u Derventi, prenosi RTRS.

(SB)