Vijesti 11.03.2018.

Zbog pada sistema satima čekali dokumenta

ČITANJE: 2 minute

Nekoliko čitalaca “Nezavisnih” požalilo se da zbog pada sistema za dokumenata u petak u šalter-sali za za izdavanje dokumenata u Banjaluci nisu bili u mogućnosti da predaju zahtjev niti da podignu dokumenta koja su im neophodna.

“Došla sam da podignem novu vozačku i čekala sam u šalter-sali od jedan do šest sati poslijepodne, a za to vrijeme sam morala nekoliko puta platiti parking, dok su službenici samo slijegali ramenima i nisu znali da mi kažu kada će i da li će uopšte proraditi sistem za dokumenta”, rekla je jedna Banjalučanka.

Kaže da joj službenici nisu bili u mogućnosti da izdaju bilo kakvu vrstu potvrde koju bi mogla da da na uvid policiji kada je zaustavi s obzirom na to da joj je vozačka istekla, a novu nije mogla da podigne zbog pada sistema.

Zvaničan odgovor od nadležnih iz Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH danas nismo uspjeli dobiti zbog neradnog dana, ali u ranijim, zvaničnim odgovorima u IDDEEA su istakli da s obzirom na složenost informacionog sistema koji se koristi za vođenje propisanih evidencija usljed objektivnih okolnosti može doći do prekida veza.

“Nestanak električne energije, otežano napajanje pojedinih komunikacionih čvorišta, kao i zbog drugih prekida u komunikacijama može dovesti do nefunkcionisanja sistema na pojedinim lokacijama”, istakli su tada u odgovoru iz IDDEA.

Međutim, naš izvor iz IDDEEA kaže da do pada sistema prilikom izdavanja dokumenata dolazi i zbog malog broja IT stručnjaka, koji bi taj sistem kvalitetno održavali.

Slobodan Dragičević, sekretar Udruženja za informaciono-komunikacijske tehnologije u Privrednoj komori RS, kaže da će problemi u institucijima biti sve učestaliji jer naši serveri nisu dovoljno dobro odabrani.

“Nemamo kvalitetnu podršku, kao ni stručne ljude za održavanje komunikaciono-informacionih sistema, a kada kažu da će pad sistema trajati cijeli dan to je onda i do operatera na određenim mjestima koji neće da nauče nešto više”, smatra Dragičević.

(Nezavisne)