Vijesti 03.11.2020.

ZBOG PANDEMIJE OTEŽANA NABAVKA Vakcine protiv sezonskog gripa uskoro u domovima zdravlja

ČITANJE: 2 minute

Kolaps već premorenog zdravstvenog sistema u potpunosti bi mogao uslijediti ukoliko se obistine najcrnje slutnje epidemiologa, te dođe do sudara virusa korona sa drugim respiratornim infekcijama, poput gripa.

Situacija može biti komplikovana i za pojedinca, jer se, prema riječima ljekara, može desiti da osoba istovremeno oboli i od gripa i od Kovida-19.

S obzirom da su hladniji jesenji dani pogodni za pojavu i širenje sezonskog gripa, nešto niže temperature i alarmantne brojke o novooboljelim od virusa korona sa zebnjom i bojazni su dočekali i penzioneri mjesnog udruženja “Borik-3”, koji su spas, kao i prethodnih godina pokušali da pronađu u vakcinaciji.

U ovom mjesnom udruženju, koje broji oko 800 penzionera rekli su nam je veliki broj njihovih članova, zbog neizvjesnog daljeg epidemiološkog toka, zainteresovano za vakcinaciju protiv sezonskog gripa, ali da do sada zvaničnih informacija o načinu i ambulantama u kojima će se taj proces obavljati još uvijek nemaju.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje tokom novembra

Iz banjalučkog Doma zdravlja za Banjaluka.net poručili su da još uvijek nisu dobili doze vakcina protiv sezonskog gripa, te da su za sada nema preciznih informacija o njihovoj nabavci i distribuciji.

Nešto ohrabrujuće vijesti dobili smo iz Instiuta za javno zdravstvo Republike Srpske, koje kažu da bi se sa vakcinacijom u banjalučkim Domovima zdravlja moglo početi uskoro.

“Vakcinu protiv gripa očekujemo tokom mjeseca da stigne. Čim dobijemo vakcine, građani će, kao i svih godina, biti blagovremeno obavješteni, a vakcine distribuisane u domove zdravlja”, rekli su nam u Institutu za javno zdravstvo RS.

Nabavka vakcina otežana zbog pandemije virusa korona

Ranije je iz ove institucije najavljivano da je sproveden postupak javne nabavke, čime je obezbijeđeno ukupno 25.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa, od čega 20.000 vakcina za one kategorije koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju i 5.000 vakcina kroz sredstva Instituta za komercijalni tip vakcinacije.

Tom prilikom Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo rekao je da je nabavka ove vakcine u trenutnim uslovima otežana.

“U čitavom svijetu ogromna je potražnja za vakcinom protiv gripa i ove količine koje je proizvođač proizveo ne mogu da zadovolje trenutnu potražnju”, rekao je Zeljković.

Podsjećamo, istovremena cirkulacija virusa gripe i novog korona virusa, prema najavama epidemiologa, mogla bi dovesti do povećanog obolijevanja, učestalijih komplikacija i umiranja od ovih bolesti.

(Nevena Stanojević/ Banjaluka.net)