Vijesti 17.04.2017.

Zbog penzije zdravi “poludjeli”, udovice krile da su se udale

ČITANJE: 3 minute

Falsifikovanjem medicinskih nalaza zdravstvenih ustanova iz BiH i regiona 98 penzionera iz Srpske je nezakonito steklo pravo na invalidsku penziju.

Kontrola Fonda PIO “Stop prevarama – do penzije pošteno”, koja je provedena tokom poslednjih godina, pokazala je da je u RS postojala prava organizovana kriminalna grupa na području Hercegovine, koja se bavila falsifikovanjem medicinske dokumentacije zdravstvenih ustanova iz Mostara i Trebinja, ali i uglednih ustanova iz okruženja kao što su VMA Beograd i Klinički centar Podgorica.

Nakon provjere, u ovim ustanovama je potvrđeno da se ovi penzioneri nisu lječili kod njih.

“Sa falsifikovanom medicinskom dokumentacijom čak 22 osobe se pojavljuju kod više zdravstvenih ustanova kao serijski falsifikatori” – kaže Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO.

Kako bi dobili invalidsku penziju ovi penzioneri su pristajali da im “na papiru” najčešće piše da boluju od psihoze, depresije, PTSP, šizofrenije i sličnih psihičkih obolenja koja se teže dokazuju.

Lažne penzionere prijavljivali su komšije i poznanici, jer je besplatnu telefonsku liniju, koju je Fond uspostavio radi efikasnije kontrole, pozvalo na stotine građana.Najveći broj slučajeva falsifikovanja medicinske dokumentacije dešavao se na području Hercegovine, gdje je i procenat udjela invalidskih penzija bio mnogo veći u odnosu na ostala područja.

“Pojedinačni i rijetki slučajevi falsifikovanja školskih potvrda za studente dešavaju se i na području ostalih filijala” – naveo je Joksimović.

U Fondu nisu izračunali koliko su tačno oštećeni zbog lažnih penzija.

“Samo u nedavnom slučaju podnošenja krivične prijave protiv 9 bivših korisnika invalidske penzije sa područja Trebinja, Fond je oštećen za 237.000 KM, jer su tu penziju primali više godina” – ističe Joksimović.

Krivične prijave podnesene su do sada za oko 50 osoba, a slijede i za ostale. Penzioneri ističu da je svaka marka koju uštedi Fond bitna za popravljanje položaja onih koji su penziju stekli legalno, radeći cijeli život.

“Razotkrivena je grupa ljudi koji su u sprezi i sa nekim ljekarima falsifikovali dokumentaciju. Toga vjerovatno ima još i mi aposlutno podržavamo namjeru Fonda da otkrije sve one koji su nelegalno stekli penziju” – kaže Nikola Gojković, predsjednik Udruženja penzionera Banjaluka.

U 2015. godini otkriveno je i 50 slučajeva da djeca na redovnom školovanju, koja su korisnici penzija, nisu obavještavali Fond o prekidu školovanja ili zaposlenju.

“Prošle godine u tri slučaja u potpunosti je falsifikovano uvjerenje o redovnom školovanju – studiranju, što su potvrdili i fakulteti u Banjaluci, Novom Sadu i Istočnom Sarajevu. Ove godine za dvoje studenata iz Trebinja i Banjaluke je utvrđeno falsifikovanje potvrde o redovnom školovanju” – kažu u Fondu.

Dodaju da je bilo nekoliko slučajeva da udovice koje su korisnici porodične penzije nisu prijavljivale zaključenje novog braka, nakon čega im je oduzeto pravo na penziju.Uštedili 6,3 miliona KMSamo u toku 2016. godine bilo je 29.898 pojedinačnih obustava penzija zbog nedostavljanja potrebne dokumentacije kao što su potvrda o životu, potvrda o školovanju za dJecu korisnike penzije…

“Poslije pojedinačnih obustava i ponovnog uključenja u korisnika koji su dostavili dokumentaciju ostvarena je ušteda od oko 4,3 miliona KM” – navodi Tihomir Joksimović.

(EuroBlic)