Vijesti 15.09.2018.

ZBOG PLJAČKE MARKETA Kupus razbojniku još šest i po godina robije

ČITANJE: 3 minute

Dragan Radaković (44) iz Banjaluke, poznatiji kao kupus razbojnik, osuđen je na šest i po godina robije zbog pljačke trgovine “Moj market” u banjalučkoj Ulici Sime Matavulja, te napada na policajca, na kojeg je, prema presudi, bacio dva noža.

Krivim ga je proglasio Okružni sud u Banjaluci, koji je optuženom oduzeo  17 novčanica u apoenima od 20 KM, koliko je, po presudi, ukrao.

“Optuženom je oduzeta i crna kapa s prorezom, takozvana fantomka, nož dužine oko 33 cm i oštricom dužine 21 cm, te nož dužine oko 30 cm sa oštricom dužine 17 cm”, navedeno je u presudi.

Krivim je proglašen po optužnici koja ga tereti da je 24. juna oko 21.35 utrčao u “Moj market 1”, sa fantomkom na glavi, te prišao kasi držeći u ruci nož, kojim je vitlao prema kasirki i više puta joj rekao: “Daj pare, vadi pare, ubošću te!”

“Ona je odbila da mu novac preda, ali kada joj je ključ od kase ispao na pod, Radaković je ključ podigao, a potom otključao kasu i iz nje ukrao 17 novčanica po 20 KM (ukupno 340 KM)”, piše u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Međutim, bjekstvo jednog od najtrapavijih banjalučkih pljačkaša trajalo je jedva 10 minuta.

“Nakon što su policajci B.P. i G.J. obaviješteni o razbojništvu, te patrolnim vozilom krenuli u potragu za razbojnikom, kojeg su primijetili u Ulici krajiških brigada (zapadni tranzit), zaustavili su automobil i krenuli prema njemu naređujući mu da stane. On je iza pasa izvadio kuhinjski nož i bacio prema policajcu B.P., koji je uspio da se izmakne i izbjegne udarac”, piše u optužnici.

Sudeći prema optužnici, Radaković ni tada nije odustao.

“Potom je iza pasa izvadio drugi nož i bacio opet prema policajcu B.P., koji je ponovo izbjegao udarac, nakon čega su policajci uspjeli savladati osumnjičenog i uhapsiti ga u 21.45”, piše u optužnici.

Podsjetimo, ovo nije jedini slučaj kada je Radakovića sustigao maler, niti mu je prva presuda, jer je u decembru 2017. osuđen na ukupno četiri godine zatvora za tri razbojništva i jedan pokušaj pljačke.

Radaković, koji se “proslavio” zbog pokušaja pljačke prodavnice “Daca i Ana” u Obilićevu, odakle ga je vlasnik otjerao gađajući ga kupusom u glavu, proglašen je krivim za taj slučaj, te za pljačke trgovina “Vesna”, “Super Kort” i “Kod Brke”. “Nezavisne” su ranije objavile da je svaki put upadao maskiran, naoružan nožem. Najurnebesniji, neuspio pokušaj da dođe do lakih para Radaković je doživio u maju prošle godine. Namjeravajući da opljačka prodavnicu “Daca i Ana”, prošao je kao bos po trnju jer ga je vlasnik trgovine uspio otjerati bacajući na njega sve što mu se našlo pri ruci, uključujući i bombone, čokolade, pa i glavice kupusa, nakon čega je razbojnik, ne vjerujući šta ga je snašlo – pobjegao praznih šaka. I to nakon što je jednom glavicom kupusa pogođen u glavu.*