Vijesti 21.08.2018.

ZBOG PODRŠKE UDRUŽENJU Gradonačelnik Radojičić dobio plaketu Udruženja distrofičara Banjaluka

ČITANJE: 2 minute

Grad Banja Luka jedna je od najboljih lokalnih zajednica u okruženju koja organizuje razne servise podrške za lica sa invaliditetom, a koji su jedan od najbitnijih preduslova za samostalan život ovih lica.

Zbog toga je danas, povodom 45 godina rada Udruženja distorfičara regije Banja Luka uručeno priznanje gradonačelniku Igoru Radojičiću, kao i načelnicima Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviši Sandiću i Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Nataliji Trivić.

– Grad Banja Luka je partner ovom udruženju na rješavanju bojnih problema koje imaju osobe sa invaliditetom. Grad finansira njihove redovne i projektne aktivnosti. U poslednje dvije godine mnogo je rađeno na uklanjanju arhitektonskih barijera i to ćemo raditi i narednih godina – kazao je gradonačelnik Radojičić.

On je podsjetio da je upravo ovih dana riješen problem jedne sugrađanke u Obilićevu, koja zbog arhitektonskih barijera godinama nije mogla izaći iz stambene zgrade u kojoj živi.

– Problem smo riješili izgradnjom prilazne rampe i to je primjer kako bi svi trebalo da se ponašamo kada su ovakvi pojedinačni problemi u pitanju – istakao je on.
Direktor Udruženja distrofičara Radovan Ristić zahvalio je Gradu na pomoći i saradnji koja pruža udruženju i njihovim članovima.

– Udruženje distrofičara je izraslo u jednu ozbiljnu partnersku organizaciju gde zajedno sa Gradskom upravom i Centrom za socijalni rad vršimo i pružanje usluga kao što su personalna asistencija, prevoz osoba za invaliditetom i drugih, a koje Grad finansira- rekao je Ristić.

Udruženje je porenulo i niz inicijativa za izmjenu zakonskih propisa kojim se poboljšavaju uslovi života ovih osoba kao što je incijativa za donošenja zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invalididitetom.

Povelju Udruženja distrofičara povodom 45. godišnjice rada dodijeljena je predsjedniku Republike Miloradu Dodiku, zbog svega, kako je rečeno, što je učinio za osobe sa invalididtetom. Priznanja u vidu plakete osim gradonačelniku i Gradskoj upravi su dodjeljena i predsjednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović te ministarstvu zdravlja i ministarstvu rada i boračko- invalidske zaštite, Centru za socijalni rad Banja Luka i Savezu distrorfičara Srbije.

Ministar zdravlja RS Dragan Bogdanić,  čestitao je godišnjicu Udruženju diostrofičara i najavio još bolju saradnju sa svim udruženjima invalidnih lica.

– Saradnja ministarstva zdravlja sa ovim kategorijama je jako dobra i tako će se nastaviti u budućnosti. Sa svoje strane, ministarstvo će činiti sve da izvršava svoje obaveze – kazo je on.

Ministarstvo rada i boračko – invalidske zaštitite takođe ima korektnu saradnju sa ovim Udruženjem, kazao je ministar rada Milenko Savanović i dodao da je na svim nivoima vlasti da bolje i više sagledavaju potrebe lica sa invaliditetom