Region 20.07.2020.

ZBOG POGORŠANE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE Francuska zabranila ulazak u zemlju državljanima Srbije

ČITANJE: 2 minute

Putnicima iz Srbije više nije dozvoljen ulazak u Francusku, zbog pogoršane epidemiološke situacije u Srbiji, saopšteno je iz francuske Ambasade u Beogradu.

Ova odluka donesena je na osnovu preporuka Savjeta EU od 16. jula, navodi se u saopštenju.

Od zabrane dolaska u Francusku izuzete su osobe koje su francuski državljani, kao i njihovi supružnici i djeca, potom državljani EU i Andore, Velike Britanije, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, Švajcarske, San Marina i Vatikana, koji imaju glavno prebivalište u Francuskoj ili putuju u tranzitu kroz Francusku u zemlje čiji su državljani ili u njoj imaju prebivalište.

Na spisku izuzeća od zabrane su i državljani treće zemlje, uključujući Srbiju, koji imaju francuske ili evropske dozvole boravka ili vize sa prebivalištem u Francuskoj ili koji, u tranzitu kroz Francusku, putuju u zemlju EU u kojoj imaju prebivalište.

Na listi su i državljani treće zemlje koji su u tranzitu na manje od 24 časa u međunarodnoj zoni kako bi stigli u svoju zemlju porijekla i mogu da predoče putnu ispravu te zemlje.

Na toj listi je i osoblje diplomatskih i konzularnih predstavništava, kao i međunarodnih organizacija sa sjedištem ili kancelarijom u Francuskoj, kao i supružnici i djeca.

U saopštenju se dodaje da su na spisku izuzeća i strani zdravstveni radnici koji doprinose borbi protiv kovida-19, strano osoblje koje obavlja putničke i kargo letove ili putuju kao putnici do svoje baze, strani državljani koji obavljaju međunarodni prevoz robe i strani mornari koji osiguravaju međunarodni prevoz robe ili rad na ribarskim brodovima.

Francuska Ambasada je dodala da ukoliko neko spada u ove kategorije, a želi da putuje u Francusku, prethodno mora da ispuni i preda francuskim vlastima potvrdu o međunarodnom putovanju po dolasku u zemlju.

(Srna)