Vijesti 03.07.2016.

Zbog pokazne vježbe u ponedjeljak neznatno povećanje nivoa Vrbasa

ČITANJE: 1 minuta

Odsjek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice obavještava stanovništvo nizvodno od hidroakumulacije „Bočac“, da će zbog održavanja vježbe “Sadejstvo Vrbas-2016” – 3. i 4. jula, u vremenskom periodu od 10 do 15 časova, protok vode rijeke Vrbas biti 100 m/sek, što će dovesti do neznatnog povećanja nivoa Vrbasa na 160 cm na hidrološkoj stanici Banja Luka kod Gradskog mosta, što je za 10 cm iznad  nulte tačke.

Ovo neznatno  povećanje nivoa vode neće stvoriti nikakve posljedice po stanovništvo.

Pokazna vježba „Sadejstvo Vrbas-2016“ biće održana 4. jula na lokaciji kod tvrđave Kastel i rijeci Vrbas kod Gradskog mosta. Dan ranije, 3. jula, biće održana generalna proba vježbe.

Riječ je o zajedničkoj metodsko-pokaznoj vježbi koju organizuje Gradski štab za vanredne situacije u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Šestom pješadijskom brigadom Oružanih snaga BiH, Republičkom upravom civilne zaštite, te gradskim službama sistema Civilne zaštite.

Vježba se sastoji iz dva dijela, i to taktičko-tehničkog zbora tokom kojeg će biti predstavljena oprema za zaštitu i spašavanje sa početkom u 11 časova i metodsko-pokazne vježbe koja će trajati od 12 do 13 časova.

Tema vježbe je „Koordinacija aktivnosti subjekata i snaga zaštite i spasavanja grada u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu pri pojavi elementarne nepogode–poplave“.

Cilj ove vježbe je provjera sposobnosti određenih dijelova sistema civilne zaštite na konkretnim situacijama u pogledu spašavanja ljudi i dobara u elementarnim nepogodama.

(Unoradio)