Zbog posljedica obilnih padavina vatrogasci intervenisali 34 puta

Banjalučki vatrogasci su, tokom obilnih padavina koje su zadesile naš grad početkom ove sedmice, uložili značajne napore i sva raspoloživa sredstva kako bi bili na raspolaganju građanima.

-Od 13. maja imali smo 42 intervencije, od kojih su se 34 odnosile na otklanjanje posljedica obilnih padavina – kazao je komandant Vatrogasne brigade Banja Luka, Miroslav Malinić.

On je naglasio da je još prošlog petka, poslije sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, vatrogasna brigada Banja Luka stavila sve svoje resurse u službu sistema zaštite i spasavanja.

-Pripravnost jedinice je podignuta, a svi pripadnici jedinice zajedno sa Civilnom zaštitom grada bili su angažovani na pripremi određenih rezervi vreća sa pijeskom za gradnju zečijih nasipa. Danonoćno je vršeno punjenje vreća u vatrogasnoj četi Lazarevo – kazao je Malinić i dodao da su u ponedjeljak imali prve intervencije izazvane ekstremnim padavinama, što od oborinskih voda što od povećanog vodostaja rijeka i pojave bujičnjaka.

Poslije proglašenja vanrednog stanja u ponedjeljak uveče u određenom broju mjesnih zajednica, Vatrogasna brigada Banja Luka je izvršila mobilizaciju slobodnih pripadnika i povećanje broja operativaca za dva puta i alarmiranje DVD Vrbanja za teritoriju koju pokrivaju.

– Tu noć podignuta je i jedinica Ronilačkog kluba „Delfin“, čijih je 15 pripadnika sa dva čamca, izmješteno na parking kod Perduvovog groblja odakle je u veoma kratkom vremenu mogla biti upućena u pomoć kod evakuacije eventualno ugroženog stanovništva. Srećom, prijetnje po stanovništvo nije bilo tako da je ova jedinica povučena već sutradan ujutro – naglasio je Malinić.

Po ukidanju vanrednog stanja u utorak uveče, Vatrogasna brigada je vraćena u normalni režim dežurstva.

(FOTO) Maturanti Tehničke škole se oprostili od đačkih klupa

Od školovanja i školskih dana opraštaju se učenici banjalučke Tehničke škole, koji su se večeras okupili u hotelu “Bosna”, gdje će proslaviti kraj jedne i pocetak novih životnih stranica. Maturanti su složni u tome, da će iz školskih klupa ponijeti mnogo uspomena i anegdota i da je srednja škola jedno prelijepo iskustvo, gdje su mnogo

SMRT 12 BANJALUČKIH BEBA Mitrović: Smišljen zločin svjetske birokratije

Smrt 12 banjalučkih beba, koje su stradale 1992. godine zbog nedostatka kiseonika, smišljen je zločin svjetske birokratije koja im nije dozvolila lijek, kaže predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović. – Kao da je uzet snajper i gađana sigurna meta. Ujedinjene nacije su zabranom letova iznad BiH praktično učestvovale

Nasip u Česmi padavine dočekao oštećen, mještani gube strpljenje

Na samo 200 metara, betonski nasip u banjalučkom naselju Česma urušen je na čak dva mjesta. Da je ova zaštita popustila pred Vrbanjom prošle sedmice pod vodom bi se našlo oko 150 kuća. Stanovnici ovog naselja uporno upozoravaju da nasip, koji bi trebalo da ih zaštiti, nikada nije kvalitetno urađen i da povremene sanacije tu

TEGELTIJA: Bezočna je laž da sam uhvaćen u bilo kakvoj korupciji

Nakon teksta na portalu Žurnal info da je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija trgovao krivičnim istragama, on je danas demantovao ovu informaciju. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti. Povodom danas objavljenog teksta u online magazinu Žurnal info autora Avde Avdića, radi istinitog informiranja javnosti ističem sljedeće: Potpuna je neistina i zlonamjerna i bezočna laž da sam uhvaćen