Vijesti 16.05.2019.

Zbog posljedica obilnih padavina vatrogasci intervenisali 34 puta

ČITANJE: 1 minuta

Banjalučki vatrogasci su, tokom obilnih padavina koje su zadesile naš grad početkom ove sedmice, uložili značajne napore i sva raspoloživa sredstva kako bi bili na raspolaganju građanima.

-Od 13. maja imali smo 42 intervencije, od kojih su se 34 odnosile na otklanjanje posljedica obilnih padavina – kazao je komandant Vatrogasne brigade Banja Luka, Miroslav Malinić.

On je naglasio da je još prošlog petka, poslije sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, vatrogasna brigada Banja Luka stavila sve svoje resurse u službu sistema zaštite i spasavanja.

-Pripravnost jedinice je podignuta, a svi pripadnici jedinice zajedno sa Civilnom zaštitom grada bili su angažovani na pripremi određenih rezervi vreća sa pijeskom za gradnju zečijih nasipa. Danonoćno je vršeno punjenje vreća u vatrogasnoj četi Lazarevo – kazao je Malinić i dodao da su u ponedjeljak imali prve intervencije izazvane ekstremnim padavinama, što od oborinskih voda što od povećanog vodostaja rijeka i pojave bujičnjaka.

Poslije proglašenja vanrednog stanja u ponedjeljak uveče u određenom broju mjesnih zajednica, Vatrogasna brigada Banja Luka je izvršila mobilizaciju slobodnih pripadnika i povećanje broja operativaca za dva puta i alarmiranje DVD Vrbanja za teritoriju koju pokrivaju.

– Tu noć podignuta je i jedinica Ronilačkog kluba „Delfin“, čijih je 15 pripadnika sa dva čamca, izmješteno na parking kod Perduvovog groblja odakle je u veoma kratkom vremenu mogla biti upućena u pomoć kod evakuacije eventualno ugroženog stanovništva. Srećom, prijetnje po stanovništvo nije bilo tako da je ova jedinica povučena već sutradan ujutro – naglasio je Malinić.

Po ukidanju vanrednog stanja u utorak uveče, Vatrogasna brigada je vraćena u normalni režim dežurstva.