Vijesti 04.11.2016.

Zbog pritužbi roditelja nastavnica na vanrednom pregledu

ČITANJE: 2 minute

Nastavnica engleskog jezika je prošle godine bila na bolovanju, ali očigledno se nije izliječila, kaže direktorka banjalučke OŠ „Jovan Cvijić“ Milkica Nikić.

Zbog učestalih pritužbi roditelja na ponašanje jedne nastavnice engleskog jezika školski odbor je zatražio vanredni ljekarski pregled. Pojedini roditelji tvrde da je dugogodišnja nastavnica, čije je ime poznato redakciji, u posljednje vrijeme postala agresivna na časovima, a promjene u ponašanju uočio je i kolektiv.

– Nastavnica je bila na bolovanju od septembra prošle godine do juna ove, ali je prije početka školske godine donijela ljekarsku potvrdu da je radno sposobna. Međutim, po svemu sudeći, nije potpuno izliječena i odlučeno je da ide na vanredni ljekarski pregled – izjavila je Nikićeva.

Direktorka negira priče da je „nastavnica zaključavala i šamarala djecu“, ističući da se njen rad od povratka na posao stalno kontroliše, te da imaju i video nadzor u učionicama.

– Nastavnica nije agresivna, a djecu kažnjava ocjenama. U našoj školi radi već dvadeset godina, prije bolesti je bila poznata kao fantastičan pedagog i radnik za primjer – naglašava Nikićeva, a to potvrđuju i roditelji.

U Zavodu za medicinu rada i sporta RS, gdje se izdaju potvrde o radnoj sposobnosti, kažu da su upoznati sa slučajem u OŠ „Jovan Cvijić“, ali nisu mogli da daju više informacija.

Na pitanje kako je pedagoški radnik sa istorijom bolesti dobio uredan ljekarski nalaz, te odgovarajući na sumnje da ima propusta prilikom pregleda, direktorka Zavoda Mira Popović pojašnjava da u Zavodu „nema paušalih pregleda“.

– Psihički bolesnici imaju faze, da kada ih testirate reaguju sasvim normalno i uobičajeno i prilikom testiranja ne može se dobiti ništa što ukazuje na poremećaj – precizirala je ona.

Kako saznajemo, ukoliko se utvrdi da osoba ima psihičkih poremećaja, ljekari savjetuju poštedu od rada, te ponovnu kontrolu za nekoliko mjeseci ili promjenu radnog mjesta. U konkretnom slučaju to znači da bi nastavnica mogla da radi u školi, ali na nekom radnom mjestu na kojem ne bi dolazila u kontakt sa djecom.

Ništa od penzije

Istraživanja pokazuju da su psihički problemi najvidljiviji upravo u prosvjeti, gdje se u radu sa djecom i najbrže ispoljavaju.

Iz dobro obavještenih izvora saznajemo da je sličnih problema bilo i u drugim školama u RS i da se zaposleni uglavnom premještaju na novo radno mjesto.

Poslodavci ne insistiraju na prinudnom penzionisanju.

(EuroBlic)