Politika 22.10.2021.

ZBOG RASTA TENZIJA: Kristijan Šmit zatražio da se obrati Parlamentu BiH

ČITANJE: 1 minuta

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je od članova Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine zatražio da se obrati u ovoj instituciji.

Naveo je da bi htio održati sastanak sa članovima Kolegija što prije, a predlaže 28. ili 29. oktobar, prenosi Klix.

“S obzirom na trenutnu zahtjevnu političku situaciju bilo bi korisno da se taj sastanak održi što skorije”, napisao je on.

Kao razlog obraćanja naveo je političke tenzije u Bosni i Hercegovini, odnosno kazao je da u ovoj demokratskoj instituciji želi iznijeti svoje stavove o prioritetima za budućnost. Ističe da takav sastanak “svima može pružiti priliku da utvrdimo i razradimo koji bi rezultati bili od koristi za sve nas, uključujući i građane BiH”.

Schmidt je već nekoliko puta kazao svoj jasan stav o tenzijama koje pravi član Predsjedništva Milorad Dodik, a posljednji put se oglasio nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji će, ukoliko bude sproveden, omogućiti formiranje entitetske agencije za lijekove.

On je to ocijenio kao ozbiljan napad na integritet Bosne i Hercegovine, bio je vrlo strog po pitanju ovakvog izazivanja tenzija, ali je kazao da nema potrebe da ispašta narod Republike Srpske.

Očigledno je da Schmidt ima još mnogo toga da kaže na ovu temu, pogotovo ako se uzme u obzir to da ga javnost sve češće poziva da konkretno reaguje, odnosno da poništi ono što je izglasala NSRS.

(SB)

Oznake: Kristijan Šmit