Vijesti 08.09.2016.

Zbog remećenja kućnog reda u zgradama izdato 28 prekršajnih naloga

ČITANJE: 2 minute

Zbog remećenja kućnog reda u stambenim zgradama od početka ove godine do danas izdato je 28 prekršajnih naloga, od čega se pet odnosilo na buku usljed sanacije stanova.

Stanari se najčešće žale Komunalnoj policiji zbog buke, građevinskih radova “kad im nije vrijeme” i preglasne muzike, a nadležni ističu da se Odlukom o kućnom redu propisuje da je od 23 do 5 časova ljeti, odnosno od 22 do 6 časova zimi, zabranjeno praviti buku, premještati namještaj, puštati muziku, svirati ili organizovati okupljanja u stanovima.

“Stanari su takođe dužni na oglasnoj tabli 24 sata ranije najaviti posebne događaje i aktivnosti koje podrazumijevaju remećenje kućnog mira, proslave, glasnu muziku i drugo, kao i vršenje opravki koje prouzrokuju buku”, ističu u Komunalnoj policiji.

Kažu da ukoliko se ova odluka ne poštuje, počiniocu se izdaje prekršajni nalog od 100 maraka.

Kako nam pričaju stanari, svako se barem jednom našao u situaciji da ga iz popodnevne dremke ili jutarnjeg sna trgne razorni zvuk bušilice, a da prethodno nisu bili obaviješteni od komšija, pišu Nezavisne.

Jedna Banjalučanka, koja stanuje u zgradi u Boriku, kaže da u posljednje vrijeme komšije koje su tek kupile stan ne biraju kad će raditi prepravke u njemu.

“Dolazim s posla, a dijete mi se trese od straha jer ju je probudila hiltovka. Tortura zbog sanacije u komšijskom stanu traje danima i nikad ne znam kad će nešto da buše ili saniraju. Majstori su bušili čak i poslije 21 sat, kad sam dijete stavila da legne”, požalila se ona.

Dragana I., stanarka zgrade na Starčevici, kaže da ima komšije koje baš uveče zakucavaju eksere, usisavaju stan ili bučno pomjeraju namještaj.

“Nekoliko puta sam im kucala na vrata, žalila se, ali odgovor je bio da gledam svoja posla i da je to njihov stan u kojem mogu da rade šta hoće kad dođu s posla”, ispričala je ova djevojka.

Predstavnici zajednica etažnih vlasnika kažu da bi svi radovi trebalo da budu najavljeni i da se izvode u pristojno vrijeme, te kažu da bi inače kultura stanovanja mogla biti na mnogo višem nivou.

(nezavisne.com)