Politika 31.05.2021.

ZBOG SITUACIJE SA OHR-om: Vrh Srpske tražio hitan sastanak sa Vučićem, odgovor pozitivan

ČITANJE: 2 minute

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da će u narednih dan, dva biti održan sastanak zvaničnika Republike Srpske i Republike Srbije radi konsultacija u vezi sa nezakonitim pokušajem postavljanja visokog predstavnika u BiH.

Na pitanje Srne da li su zvaničnici Srpske upoznali rukovodstvo Srbije da je Savjet za implementaciju mira nepoštujući procedure i mimo svojih ovlaštenja donio odluku da postavi novog visokog predstavnika u BiH, Dodik je rekao da je predsjednik Republike Željka Cvijanović već uputila pismo zvaničnicima Srbije, jer je Srbija potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je jasno navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da “traže postavljanje visokog predstavnika”, javlja Srna.

Dodik je naglasio da zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10, Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika i ponovio da je postavljenje visokog predstavnika uslovljeno saglasnošću strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

“Strane potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju da utvrde prijedlog, koji se potom potvrđuje relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, a ne da nekakvi ambasadori i neka samozvana tijela pokušavaju da nam nameću visoke predstavnike kršeći međunarodno pravo”, poručio je Dodik.

Srijeda najvjerovatniji termin

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je pismo prvom čoveku Srbije Aleksandru Vučiću s molbom da se u najkraćem roku organizuje sastanak u Beogradu, kojem bi prisustvovao kompletan politički vrh RS kao i predstavnici svih parlamentarnih stranaka iz Srpske, prenose beogradski mediji.

Prema saznanjima lista Alo, Cvijanovićeva u svom dopisu upućuje molbu Vučiću da se pod hitno obezbedi termin susreta na kojem bi se razmotrio izbor Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH koji je izveden bez ikakvog pravnog osnova.

Taj čin izazvao je zabrinutost i protivljenje svih političkih aktera i institucija u Republici Srpskoj, pa su bile neophodne konsultacije o daljim koracima sa predsednikom Srbije.

Prema njihovim informacijama Vučić je pozitivno odgovorio na upućeno pismo, i očekuje se da će se sastanak održati na Andrićevom vencu, najverovatnije u sredu.

(SB)