Vijesti 28.12.2018.

ZBOG SLUČAJA “DRAGIČEVIĆ” Tegeltija u banjalučkom tužilaštvu: Slučaj bi moglo da preuzme Tužilaštvo BiH

ČITANJE: 2 minute

Republičko i Okružno javno Tužilaštvo Banjaluka razmatraju da predmet “Dragičević” upute Tužilaštvu BiH, kako bi preispitali nadležnost, rekao je predsjednik VSTS Milan Tegeltija.

Rekao je da su se upoznali sa predmetom, ali nisu ulazili u detalje.

-Tužilaštva moraju biti lišena svake vrste pritiska, javnosti i političara. Samo tako mogu raditi. Iako, se nekada čine da traje dugo, to nekad mora biti tako – rekao je Tegeltija.

OJT Banjaluka iscrpili su sva sredstva, pa zato razmišljaju o Tužilaštvu BiH.

Tegeltija je osudio Dodikovu izjavu, u kojoj je predsjedavajući Predsjedništva BiH, najavio da će, ukoliko uskoro ne bude tužilačke odluke u slučaju stradanja Dragičevića, pozvati građane na proteste pred banjalučko Okružno javno tužilaštvo.

Istraga o ubistvu Davida Dragičevića (21) traje već skoro devet mjeseci, a nakon što je banjalučko tužilaštvo ovaj predmet okarakterisalo kao krivično djelo ubistvo, još uvijek nije podignuta optužnica niti je iko uhapšen kao osumnjičeni počinilac.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija došao je danas u prostorije Republičkog tužilaštva RS u Banjaluci gdje će razgovarati o aktuelnim dešavanjima u vezi slučaja Dragičević.

Istraga o ubistvu Davida Dragičevića (21) traje već skoro devet mjeseci, a nakon što je banjalučko tužilaštvo ovaj predmet okarakterisalo kao krivično djelo ubistvo, još uvijek nije podignuta optužnica niti je iko uhapšen kao osumnjičeni počinilac.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je juče da će, ukoliko uskoro ne bude tužilačke odluke u slučaju stradanja Dragičevića, pozvati građane na proteste pred banjalučko Okružno javno tužilaštvo.

Tegeltija: Apelujem na sve da ne vrše pritisak na Tužilaštvo

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, je nakon današnjeg sastanka članova Stalne komisije za efikasnost tužilaštava sa Mahmutom Švrakom, glavnim tužiocem Republickog javnog tužilaštva RS i Želimirom Lepirom, glavnim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka izjavio da su razgovarali o radu i uslovima rada u tužilaštvima i slučaju “Dragičević”.

Tegeltija je rekao da VSTS ocjenjuje neprimjerenim izjave Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o radu Tužilaštva.

Kako je Tegeltija rekao, Tužilaštvo mora biti lišeno svake vrste pritiska kako bi moglo obavljati svoj posao.

Podsjetimo predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je juče da je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka “ključni subverzivni i antirepublički elemenat” i glavno mjesto krivice za sve što se dešava u slučaju “Dragičević”, te da ljudi u toj pravosudnoj instituciji treba da budu smijenjeni i utvrđena odgovornost za njihovo nepostupanje.

(Srpskainfo, Nezavisne)

Oznake: Milorad Dodik