Politika 04.10.2018.

ZBOG SLUČAJA DRAGIČEVIĆ CIK kaznio Dodika i SNSD

ČITANJE: 1 minuta

Centralna izborna komisija na današnjoj sjednici kaznila je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa 5.000 KM KM zbog prijetnji upućenih Davoru Dragičeviću, ocu ubijenog mladića Davida, dok je SNSD kažnjen sa 7.000 KM.

Na sjednici je razmatran prigovor Saveza za pobjedu zbog kršenja izbornog procesa od strane Milorada Dodika. Služba tvrdi da je ovaj prigovor neblagovremen i da je u tom kontekstu napravljen radni materijal koji je dostavljen članovima CIK da vide mogu li po službenoj dužnosti voditi postupak.

U prigovoru je naznačen govor Dodika u Bileći 22. septembra. U toku rasprave rečeno je da je Služba samo predložila da je neblagovremen prigovor, ali da je govor na ivici mržnje te da mogu pristupiti razmatranju po službenoj dužnosti.

Milorad Dodik i SNSD su se izjasnili o prigovoru i osporili navode iz prijave ističući kako je prijava nepravovremena.

Kako je navedeno, Dodik je u Bileći izgovorio “čuo sam da mi ovdje neki dunđer prijeti, kažite mu da se prestane zajebavati da se ja ne počnem s njim. Šta će on raditi, iznio krevet na trg i misli da je frajer, 8. ga neće više biti”.

Na sjednici je danas takođe akreditovano 18 stranih posmatrača iz Ambasade Velike Britanije i 24 osobe iz Kulturne udruge mladih iz Hrvatske za posmatranje Opštih izbora.

Iz Parlamentarne skupštine Mediterana akreditovano je šest osoba. Iz Republičke Centralne izborne komisije akreditovana su dva posmatrača, a iz domaćih nevladinih udruženja 3.000.

Kako je objašnjeno, još uvijek stižu zahtjevi međunarodnih subjekata za akreditaciju posmatrača i ovaj broj nije usvojen, piše avaz.ba.

Oznake: Milorad Dodik