Vijesti 09.05.2019.

ZBOG STAROSTI I NEISPLATIVOSTI ODRŽAVANJA: Vlada Srpske prodaje decenijama stare helikoptere

ČITANJE: 1 minuta

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Helikopterskom servisu za prodaju pet helikoptera zbog starosti i neisplativosti održavanja.

Riječ je o helikopterima tipa Gazelle SA-341/342, koji su stari i po 38 godina.

U odluci Vlade RS je navedeno da se prodaja nefinansijske imovine vrši zbog starosti, istrošenosti, kvarova i neisplativosti odražavanja.

Direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić rekao je da su ovakav prijedlog poslali Vladi jer se radi o helikopterima koji su stari više od 35 godina i skupi za održavanje, prenosi portal Capital.

– Odražavanje tih helikoptera je bilo veoma skupo, rezervne dijelove je nemoguće nabaviti i zbog toga smo predložili prodaju. Vlada će formirati komisiju koja će biti zadužena za prodaju, a početnu cijenu će vjerovatno utvrditi ovlaštena kuća – rekao je Kusturić za Capital.

Helikopterski servis trenutno ima dva operativna helikoptera, a najnoviji, za koji se Vlada RS zadužila 9,4 miliona KM, kupljen je prošle godine.

Kusturić je rekao da su dva helikoptera malo i da će Helikopterski servis RS vrlo brzo uputiti prijedlog Vladi RS za kupovinu još jednog helikoptera.

– Samo u posljednjih 15-ak dana smo imali sedam medicinskih evakuacija, tako da definitivno postoji potreba za nabavku barem još jednog helikoptera. Mi ćemo ići sa takvim prijedlogom na Vladu, nadamo se da će se moći iznaći novac – kazao je Kusturić, prenosi Capital.

(Srpskainfo/Capital.ba)