Svijet 22.10.2020.

ZBOG SUMNJIVIH VEZA U BIH: Ministarka odbrane Austrije uklanja vojnog imama sa dužnosti

ČITANJE: 2 minute

S obzirom na video zapis koji kruži mrežama, u kojem se iznose ozbiljni navodi protiv imama, koji je do danas bio aktivan u saveznoj vojsci, ministarka odbrane Austrije Klaudia Tanner okončala je saradnju sa islamskim duhovnikom u četvrtak popodne.

Rezultat detaljnih razmatranja bio je jasan nešto pre 17:00 časova. Abdulmedzidu S. više nije dozvoljeno da radi za vjerujuće vojnike, on će biti razrešen službe u oružanim snagama, piše bečki Standard.

Na pomenutom video snimku samoprozvani “islamistički lovac” između ostalog pokazuje fotografiju imama sa bosanskim generalom za kojeg se navodi da je odgovoran za ubistvo stotina Srba, uključujući civile i zarobljene vojnike, na Balkanu. Navodno je Imam S., prema video producentu, naslovio sliku “herojem”.

Oružane snage su proverile video materijal, a popodne je predsednik parlamentarnog odbora za odbranu i FPÖ portparol odbrane Reinhard E.Bösch odmah zatražio da ministar Tanner interveniše protiv “islamističkih pokreta u austrijskim oružanim snagama”.

– Postoji vojni imam koji simpatizira džihad u Bosni, džihadistima dijeli video zapise i održava kontakte s ratnim zločincima. Ovaj čovjek je instaliran u Austriji od strane Islamske vjerske zajednice – tvrdi Bösch.

Tanner je potom odmah krenula u akciju jer je imam navodno širio simpatije prema bivšem “džihadskom pokretu” u Bosni: Političkom islamu nije mesto u oružanim snagama! Stoga pozivam Islamsku vjersku zajednicu – u cilju buduće dobre saradnje – da imama S.povuče i zamijeni, jer je naša saradnja sa ovim imamom okončana momentalnim dejstvom do daljeg, rekla je ministrica u izjavi.

Ako se navodi potvrde, uslediće dalje mere, rekla je Tanner.

Dodala je da nema razumijevanja za takvo ponašanje i neće tolerisati takve postupke pod svojim rukovodstvom.

Saradnja sa Islamskom vjerskom zajednicom će se naravno nastaviti. Oružane snage su već potvrdile da je imam imenovan na predlog Islamske zajednice. Ugovor postoji između S. i Islamske vjerske zajednice, te su na njihovu ponudu oružane snage angažovale imama. Za sada, tamo niko nije bio dostupan za Standard.

(SB/Banjaluka.net)