Vijesti 13.05.2020.

ZBOG TESTIRANJA NA KOVID-19: Ministarstvo za visoko obrazovanje evidentira studente iz RS u inostranstvu

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske objavilo je na svojoj internet stranici (http://mnrvoid.vladars.net) upitnik namijenjen državljanima Republike Srpske koji studiraju na inostranim visokoškolskim ustanovama radi ostvarivanja prava na besplatno testiranje na covid-19 u cilju ispunjavanja studentskih obaveza.

Shodno Zaključku Republičkog štaba za vanredne situacije od 11.5.2020. godine, ovo pravo ostvaruju lica koja dokažu status studenta na prvom, drugom i trećem ciklusu studija, kao i lica koja imaju zakazanu odbranu završnih radova na sva tri ciklusa.

Pravo na testiranje čiji trošak snosi Vlada Republike Srpske navedena lica ostvaruju jednokratno.

Podatke dostavljene putem ovog upitnika prikuplja Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, a koristi i obrađuje Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u svrhu organizovanja testiranja navedenih lica u skladu sa potrebom njihovog prisustva u inostranstvu.

Lica koja su evidentirana putem ovog upitnika dužna su, prilikom testiranja koje će blagovremeno biti najavljeno od strane Instituta za javno zdravstvo, popuniti dodatni formular i predočiti identifikacioni dokument (ličnu kartu).

Obzirom da je organizovanje testiranja logistički zahtjevan proces i da zavisi od postojećih kapaciteta Instituta za javno zdravstvo, molimo sva lica koja popunjavaju ovaj upitnik da imaju razumijevanja za eventualne poteškoće koje se mogu pojaviti.

Za organizaciju i sprovođenje testiranja po utvrđenim prioritetima zadužen je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Lica koja ostvaruju pravo jednokratnog testiranja dužna su da se informišu o pravilima prelaska granice države u kojoj studiraju, napominju iz Ministarstva.

(banjaluka.net)