Vijesti 03.08.2021.

ZBOG TRGOVINE UTICAJEM: Podignuta optužnica protiv sudije iz Banjaluke

ČITANJE: 2 minute

Republičko javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Nebojše Pejovića, sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci, zbog krivičnih djela povrede zakona od sudije ili javnog tužioca i trgovine utjecajem.

Klix.ba je u aprilu objavio audiosnimak na kojem se čuje da ovaj sudija dogovara zaštitu pravnoj osobi u zamjenu za novac, a upravo taj snimak je vodio do njegovog hapšenja.

U optužnici se sudija Nebojša Pejović tereti da je od oštećenog S. H. zatražio, a 21. aprila ove godine i primio novčani iznos od 1.000 eura kako bi, koristeći svoj utjecaj, garantovao zaštitu i povoljan ishod postupka za privredno društvo u vlasništvu oštećenog u sudskim postupcima koji mogu proizaći nakon što je Okružni privredni sud u Banjoj Luci donio zaključak koji ne ide u prilog ovom privrednom društvu, a odnosi se na zahtjev za upis u sudski registar, prenosi Klix.

Osim tog djela o kojem smo pisali, a čiji jedan dio dokaza smo objavili, ovaj sudija se tereti i za druga krivična djela. Naime, sumnja se da je 31. decembra 2019. godine, kao sudija Osnovnog suda u Banjoj Luci, u izvršnom postupku pred tim sudom, na ročištu radi prodaje nekretnina koje su bile predmet izvršenja, od kojih su četiri stana u Banjoj Luci i jedan poslovni prostor te vikend-kuća s dvorištem u banjalučkom naselju Ivanjska, a u namjeri da ponuđaču advokatu S. V. pribavi imovinsku korist na štetu tražioca izvršenja i izvršenika, spriječio ostala četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju s obrazloženjem da nisu uplatili osiguranje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su svi uplatili maksimalan iznos osiguranja od 10.000 KM za učešće u javnom nadmetanju.

“Nakon otvaranja javnog nadmetanja osumnjičeni je ponudio na prodaju zajedno sve navedene nekretnine za ukupan iznos od 283.400 KM, odnosno za jednu polovinu njihove procijenjene vrijednosti u izvršnom postupku, ne dozvoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača te utvrdio da samo ponuđač advokat S. V. ispunjava uslove za učešće na nadmetanju i nakon što je on prihvatio punuđeni ukupni iznos za sve navedene nekretnine, osumnjičeni je donio nezakonitu odluku – zaključak kojim se predmetne nekretnine prodaju navedenom ponuđaču za 283.400 KM, odnosno za polovinu njihove procijenjene vrijednosti, utječući svojim postupanjem na umanjenje iznosa za prodaju predmetnih nekretnina”, navodi se u optužnici.

Optužnicom je predloženo da se osumnjičenom, između ostalog, izrekne mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti.

(SB)