Zbog ubistva rođaka lopatom 13 godina robije

Nenada Vukovića (62) iz Banjaluke Vrhovni sud RS pravosnažno je osudio na 13 godina robije zbog ubistva rođaka Radeta Vukovića (75), kojeg je lani zatukao lopatom u njihovom selu Rekavice.

Odluka Vrhovnog suda RS potvrdila mu je ranije izrečenu kaznu banjalučkog Okružnog suda, jer je Vijeće razmatralo žalbe optuženog i njegovog branioca.

Žalbe su odbačene kao neosnovane te mu je potvrđena prvostepena presuda.

Prema presudi, Nenad je rođaka Radeta ubio 26. oktobra 2018. godine u blizini njihovih kuća u selu Rekavice.

Sve se dogodilo u ranim jutarnjim satima između šest i sedam časova kada su se, prema presudi, sreli na njivi i posvađali zbog ranijih sukoba u vezi sa sječom i krađom šume.

Nenad je tom prilikom nasrnuo lopatom na rođaka i krvnički ga udarao da ju je polomio na više dijelova.

Prvim udarcem u čelo ga je oborio, a zatim udario još nekoliko puta po glavi, a polomljene dijelove nakon toga i sakrio.

Nakon zločina metalni dio lopate je stavio ispod poda svoje šupe, dok je držalo lopate zatrpao u đubre.

Vještak specijalista sudske medicine ranije je utvrdio da je ubijeni Rade Vuković udaren najmanje četiri puta po glavi i da je od tih udaraca preminuo u roku od pet do deset minuta, a žrtva nije imala povreda koje ukazuju da se branio.

On je u banjalučkom Okružnom sudu ranije priznao da je počinio zločin i ispričao svoju verziju zločina.

“Kada smo se sreli na putu, Rade mi je rekao: ‘Gdje ćeš ti, droljo i Turčine.’ Sve mi se bilo pomutilo. Nisam znao za sebe. Tek pet minuta nakon što sam ga udario, osvijestio sam se. Tada sam vidio šta sam uradio i da rođak leži mrtav. Uzeo sam  držalicu i lopatu i odnio u svoju šupu. Nisam to učinio da bih prikrio zločin, već da to ne vide djeca koja su tuda prolazila”, ispričao je ranije Vuković navodeći da se kaje za ono što je učinio.

Istakao je tada i da ga je rođak Rade često provocirao i s njim se uvijek svađao.

“Ne znam šta mi je bilo. Da mi nije žao djece, objesio bih se zbog ovoga. Ovo neću preživjeti”, kazao je tada Vuković.

Vuković je prilikom izricanja presude u aprilu ove godine u Okružnom sudu drhtao i za  vrijeme obrazlaganja presude prstima po stolu crtao broj godina na koje je osuđen.

Tada je u sudnici, u kojoj je bila njegova, ali i robina ubijenog mu rođaka, vladala veoma napeta atmosfera.

Vuković je presudom  obavezan i da rodbini ubijenog plati troškove sahrane od 4.771 marku.

Takođe, Sud ga je obavezao da plati i sudske troškove od 8.614 maraka kao i sudski paušal od 150 maraka.

Nakon izricanja presude produžen mu je i pritvor, a u izrečenu kaznu mu je uračunato vrijeme koje je već proveo u pritvoru.

(Nezavisne)

KRISTIN LAGARD: Pandemija će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija

Ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa ”'dubinski će promijeniti”” svjetsku ekonomiju, koja će se sada više orijentisati ka ekologiji i numerizaciji, a Evropa će te promjene dočekati u “odličnoj poziciji”, ocijenila je direktorka Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.  Ova kriza će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija, a ta transformacija je već “latentno prisutna”,

RADOJIČIĆ POTVRDIO: Razmatramo zatvaranje Beograda

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nada se da će se rezultati mjera koje su nedavno donijete zbog širenja virusa korona biti vidljivi u narednih sedam do deset dana, ali je dodao i da se razmatraju sve mjere, uključujući i zatvaranje prestonice. Kako kaže, u ovom trenutku je najvažnije nošenje maske, fizička distanca i bez okupljanja, odnosno

ČUBRILOVIĆ: Uspješno smo završili neophodne pripreme za izbore

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović potvrdio je da je ta stranka CIK-u BiH prijavila samostalne odborničke liste za 57 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i kandidate za načelnika u osam opština. – Uspješno smo završili neophodne pripreme i za kratko vrijeme prikupili oko 12 hiljada potpisa podrške učešću DEMOS-a na lokalnim izborima – rekao je Čubrilović.

ČUBRILOVIĆ: Podržali bi zaključke SNSD-a da smo znali da neće proći

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović izjavio je da bi poslanici ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržali zaključke SNSD izgradnji malih hidrocentrala da su znali da neće dobiti potrebnu podršku.  – Da smo znali da će proći tako, mi iz Demosa bi drugačije glasali – rekao je Čubrilović za ATV i dodao da nema trzavica

ŠERANIĆ: Mjere će se uvoditi u opštinama i gradovima gdje se pojavi žarište

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rekao je da je situacija nepovoljna, te da imamo veliki broj zaraženih, ali da stanje nije alarmanto, pa naš zdravstveni sistem uspjeva da djeluje uspješno. – Lokalne  zajednice su te koje će djelovati. Mjere će se uvoditi u onim opštinama i gradovima gdje se pojavljuje žarište

OBOREN REKORD BROJA ZARAŽENIH U JEDNOM DANU Još 55 oboljelih u FBiH

U KCUS testirano je novih 135 uzoraka na prisustvo virusa korona od čega je 55 pozitivnih. Iz KCUS-a je potvrđeno za “Avaz” da je u Sarajevu zabilježeno novih 20 slučajeva, a 29 u Zenici.  Tri uzorka su pozitivna iz Cazina, dva iz Visokog i jedan iz Travnika. To znači da je danas oboren rekord prema