Zbog ubistva rođaka lopatom 13 godina robije

Nenada Vukovića (62) iz Banjaluke Vrhovni sud RS pravosnažno je osudio na 13 godina robije zbog ubistva rođaka Radeta Vukovića (75), kojeg je lani zatukao lopatom u njihovom selu Rekavice.

Odluka Vrhovnog suda RS potvrdila mu je ranije izrečenu kaznu banjalučkog Okružnog suda, jer je Vijeće razmatralo žalbe optuženog i njegovog branioca.

Žalbe su odbačene kao neosnovane te mu je potvrđena prvostepena presuda.

Prema presudi, Nenad je rođaka Radeta ubio 26. oktobra 2018. godine u blizini njihovih kuća u selu Rekavice.

Sve se dogodilo u ranim jutarnjim satima između šest i sedam časova kada su se, prema presudi, sreli na njivi i posvađali zbog ranijih sukoba u vezi sa sječom i krađom šume.

Nenad je tom prilikom nasrnuo lopatom na rođaka i krvnički ga udarao da ju je polomio na više dijelova.

Prvim udarcem u čelo ga je oborio, a zatim udario još nekoliko puta po glavi, a polomljene dijelove nakon toga i sakrio.

Nakon zločina metalni dio lopate je stavio ispod poda svoje šupe, dok je držalo lopate zatrpao u đubre.

Vještak specijalista sudske medicine ranije je utvrdio da je ubijeni Rade Vuković udaren najmanje četiri puta po glavi i da je od tih udaraca preminuo u roku od pet do deset minuta, a žrtva nije imala povreda koje ukazuju da se branio.

On je u banjalučkom Okružnom sudu ranije priznao da je počinio zločin i ispričao svoju verziju zločina.

“Kada smo se sreli na putu, Rade mi je rekao: ‘Gdje ćeš ti, droljo i Turčine.’ Sve mi se bilo pomutilo. Nisam znao za sebe. Tek pet minuta nakon što sam ga udario, osvijestio sam se. Tada sam vidio šta sam uradio i da rođak leži mrtav. Uzeo sam  držalicu i lopatu i odnio u svoju šupu. Nisam to učinio da bih prikrio zločin, već da to ne vide djeca koja su tuda prolazila”, ispričao je ranije Vuković navodeći da se kaje za ono što je učinio.

Istakao je tada i da ga je rođak Rade često provocirao i s njim se uvijek svađao.

“Ne znam šta mi je bilo. Da mi nije žao djece, objesio bih se zbog ovoga. Ovo neću preživjeti”, kazao je tada Vuković.

Vuković je prilikom izricanja presude u aprilu ove godine u Okružnom sudu drhtao i za  vrijeme obrazlaganja presude prstima po stolu crtao broj godina na koje je osuđen.

Tada je u sudnici, u kojoj je bila njegova, ali i robina ubijenog mu rođaka, vladala veoma napeta atmosfera.

Vuković je presudom  obavezan i da rodbini ubijenog plati troškove sahrane od 4.771 marku.

Takođe, Sud ga je obavezao da plati i sudske troškove od 8.614 maraka kao i sudski paušal od 150 maraka.

Nakon izricanja presude produžen mu je i pritvor, a u izrečenu kaznu mu je uračunato vrijeme koje je već proveo u pritvoru.

(Nezavisne)

Kasa javnih prihoda „teža“ za 48 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske je u prvih jedanaest mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 2,28 milijardi maraka, što je za oko 48 miliona KM ili dva odsto više u odnosu na isti period prošle godine, što pokazuje da je nastavljen pozitivan trend u naplati javnih prihoda.

ODJELJENJE ZA OBRAZOVANJE Za studentske stipendije stigao 391 zahtjev

U okviru gradskog programa stipendija, ukupne vrijednosti 1,6 miliona KM, na konkurs za stipendiranje studenata prvog ciklusa, pristigao je ukupno 391 zahtjev. Prema podacima Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, od ukupnog broja, u razmatranju su 342 zahtjeva koja ispunjavaju uslove, i to 222 po osnovu socijalnog statusa, 103 po uspjehu i 17 zahtjeva

Banjalučanke pred sudom zbog prostitucije

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka podnio je zahtjev da zbog prostitucije bude pokrenut prekršajni postupak protiv dvije osobe čiji su inicijali T.J. i N.B.

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar 2019. godine: Policijska uprava U protekla 24 časa u Banjaluci zabilježeno je pet krivičnih djela. Javni red i mir je narušen šest puta. Dogodile su se tri saobraćajne nezgode, dva lica su lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledana su 72 odrasla pacijenta, 21 dijete i